FTT, FTX
Exchange

Deep Dive: Wat ging er mis bij FTX?

Op het moment van schrijven is het zaterdag en de crypto markt lijkt nog steeds van slag. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de stevige correctie van afgelopen week te maken heeft met de crypto exchange FTX. Nog een aantal weken terug werd de waarde van de exchange geschat op $32 miljard door VC Investors. Korte tijd later, op 11 november, vroeg FTX zijn faillissement aan en is het niets meer waard (bron; Twitter). De grote verliezers van afgelopen week waren de FTT munt en Solana. Laatstgenoemde zakte meer dan 50% in waarde. In deze deep-dive nemen we een kijkje naar wat er fout ging omtrent FTX. 

Wat is FTX?

FTX is een Bahamaanse crypto exchange en werd opgericht in 2019. Vanaf februari 2022 had het platform, en zijn amerikaanse alternatief FTX.US meer dan een miljoen gebruikers. Het was tot voor kort de snelst groeiende crypto exchange. De exchange onderscheid zich van andere exchanges door het aanbieden van een verscheidenheid aan interessante investeringsproducten. Onder die producten vallen onder andere opties en futures. Bij een optie koop je het recht om de optie vóór een afrondingsdatum uit te oefenen. Bij een future ben je verplicht om het onderliggende cryptomunt tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen op de vervaldatum. Deze investeringsproducten bieden crypto handelaren nieuwe mogelijkheden. 

De oprichter

Samuel Bankman-Fried, beter bekend onder de initialen SBF, is een Amerikaanse ondernemer en investeerder. Hij is de oprichter en CEO van FTX. In 2017 had Samuel een ander crypto handelsonderneming opgericht, Alameda Research.

Wat ging er mis?

Op 6 november kondigde Binance, de grootste crypto exchange, aan dat zij hun vermogen in FTX gingen verkopen. Het vermogen bestond uit $2.1 miljard dollar aan BUSD en FTT (de eigen token van FTX).  Het viel crypto fanaten op dat er een transactie plaatsvond van bijna 23.000.000 FTT tokens, met op dat moment nog een waarde van bijna $600 miljoen. Binance conformeerde later dat dit om hun FTT munten ging en dat ze van plan waren deze te verkopen. Door dit nieuws kelderde de prijs van FTT van meer dan $25 naar rond de $2.

Binance nam deze actie op basis van een onderzoek vanuit CoinDesk. Journalisten van de website ontdekten namelijk dat de balans van Alameda Research, dat gelinkt is aan FTX, niet klopte. Alameda Research zou zogenaamd $14,6 miljard in bezit hebben waarvan $8 miljard in FTT munten. Dit was onmogelijk aangezien FTT rond die tijd een totale marktkapitalisatie van $2,3 miljard betrof. Zelfs al zou al zou Alameda al zijn FTT munten verkopen, dan zou het nooit aan de geportretteerde waarde van $8 miljard komen.

Alameda Research, en daarmee ook FTX, kon bij verre niet aan de vraag van Binance voldoen en kwam daarmee in een liquiditeitscrisis. FTX moest noodgedwongen opnames van het platform stopzetten. Binance bood FTX aan om hun FTT munten op te kopen en daarmee te redden van een faillissement. Na onderzoek vanuit Binance, besloten zij om niet door te gaan met deze deal. Uiteindelijk moest FTX zijn faillissement indienen.

Geld uit gebakken lucht?

Een deel van het probleem ligt in de FTT munt die de exchange FTX zelf creëerde. De munt had een waarde doordat het gebruikers grote voordelen gaf zoals het ontvangen van een korting op handelskosten. De FTT munt steeg daarmee in prijs en kwam onder andere op de balans van Alameda Research terecht. Vervolgens werden er leningen afgesloten op basis van de waarde aan FTT die zij bezaten. In essentie ontstond er een oneindige bron aan geld. Deze strategie werkt totdat mensen hun FTT inruilen. De aankondiging van Binance zorgde voor een run op de FTT munten. De prijs kelderde waardoor FTX en Alameda Research zijn leningen, gedekt door FTT, niet kon afbetalen.

Prijs van ftt
Figuur 1: Prijs van FTT (Bron: coinmarketcap)

Misbruik door centralisatie

De liquiditeitscrisis omtrent FTX laat maar weer eens zien waarom men moet oppassen omtrent centralisatie. Met dezelfde reden dat Bitcoin in het leven is geroepen, als tegenreactie tegen frauduleuze bankiers, is het ook belangrijk dat centralisatie in de crypto wereld zoveel mogelijk wordt vermeden. Centralisatie heeft zijn voordelen en ook zo zijn plek, maar er komt ook veel verantwoordelijkheid bij kijken. Vaak ligt machtsmisbruik in het verschiet. Het is nou eenmaal te aantrekkelijk om de geldkraan open trekken. Het verleden heeft laten zien dat dit op de lange termijn altijd voor problemen zorgt. 

Hoe nu verder?

De problematieken omtrent FTX bewijst eens weer dat de crypto wereld nog veel te leren heeft. Maar het biedt ook hoop en wellicht is het een verborgen zegen. 

Proof-of-reserve

Door het faillissement is men in de crypto wereld gaan inzien dat transparantie noodzakelijk is. Crypto exchanges zoals Binance en Crypto.com gaven al aan hun reserves prijs te gaan geven. Een term dat nu veel wordt geopperd is “proof-of-reserve”. Proof-of-reserve is een onafhankelijke audit door derden die tot doel heeft transparantie te bieden en bewijs te leveren dat een exchange de activa houdt die hij beweert te bezitten. 

Decentralisatie is juist de kracht van crypto. Crypto heeft de potentie om financiële middelen toegankelijk te maken voor iedereen en daarbij is het belangrijk dat crypto centralisatie in de hand houdt. Hopelijk worden uit het FTX drama wijze lessen geleerd waardoor crypto volwassener wordt. Bij Newsbit houden we je uiteraard op de hoogte omtrent verdere ontwikkelingen.

Exchange nieuws

Coinbase’s Layer-2 netwerk Base groeit explosief binnen het Ethereum-ecosysteem
Interview Kraken CTO over de toekomst van Bitcoin, crypto en AI
Bybit (powered by SATOS) Organiseert Grootste Handelscompetitie Ooit in Nederland!
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk