Digitale Yuan
Blockchain

‘Digitale yuan zal controleerbare anonimiteit bieden’

De digitale yuan van China is een van de eerste digitale valuta’s van een centrale bank (CBDC’s) waarvan de proeffase is uitgebreid met miljoenen gebruikers en miljarden aan transactievolumes.

Privacybescherming

De Chinese gouverneur van de centrale bank, Yi Gang, sprak in een recente toespraak tijdens de Hong Kong Fintech Week over de voortgang van hun nationale digitale valuta, de digitale yuan. Hij sprak over onder andere over de adoptie van de nationale digitale valuta.

Tijdens zijn toespraak merkte Yi op dat de digitale yuan in China wordt gezien als een alternatief voor contant geld. China is een land met een robuuste digitale betalingsinfrastructuur. Yi voegde eraan toe dat privacybescherming een van de belangrijkste punten is van hun agenda.

Daarnaast gaf YI aan dat het betalingssysteem de gebruikers controleerbare anonimiteit biedt. Op het eerste niveau levert de centrale bank de digitale yuan aan de geautoriseerde operators en verwerkt ze alleen interinstitutionele informatie. Op het niveau twee verzamelen de geautoriseerde exploitanten alleen de persoonlijke informatie die nodig is voor hun exchange.

Yi beloofde dat de gegevens zullen worden versleuteld en opgeslagen. Persoonlijke gevoelige informatie wordt geanonimiseerd en niet met derden gedeeld. Daarnaast kunnen de gebruikers ook anonieme transacties doen tot een bepaald bedrag. Hiervoor zullen er gespecialiseerde e-wallets zijn om die transacties te vergemakkelijken. Bovendien merkte de gouverneur van de centrale bank op dat anonimiteit twee kanten heeft. Hierom moet het zorgvuldig worden aangepakt, vooral op financieel gebied. Hij legde uit:

We erkennen dat anonimiteit en transparantie niet zwart-wit zijn, en er zijn veel nuances die zorgvuldig moeten worden afgewogen. We moeten een nauwkeurig evenwicht vinden tussen het beschermen van de individuele privacy en het bestrijden van illegale activiteiten.

Voorkomen van misdaad

Yi’s opmerkingen zijn in overeenstemming met Mu Changchun, hoofd van het programma voor digitale valuta (CBDC) van de centrale bank. Mu nam in juli een soortgelijk standpunt in door te zeggen dat CBDC’s niet zo anoniem hoeven te zijn als contant geld. Mu zei dat een volledig anonieme CBDC de preventie van misdaden zou hinderen. Dit zouden zaken als het witwassen van geld, financiering van terrorisme, belastingontduiking enzovoort omvatten.

China startte al in 2014 met zijn CBDC-programma en lanceerde na jaren van ontwikkeling een eerste versie in 2019. Sindsdien is het programma uitgebreid naar miljoenen klanten verspreid over het hele land. In 2022 zijn de CBDC testen uitgebreid naar enkele van de dichtstbevolkte provincies.

Het totale transactievolume van de digitale yuan heeft in het derde kwartaal van 2022 de 14 miljard dollar overschreden.