Nature-Top-Mountains-Flag-Mountain-China-583097
Regulatie

Digitale Yuan zal geen inflatie veroorzaken volgens de Bank of China

De Bank of China claimt dat de digitale Yuan geen inflatie gaat veroorzaken. Onlangs kwam de Bank of China met een officiële verklaring.


Pilot test

De geheimzinnige digitale valutatests van de Bank of China hebben geleid tot een enorme nieuwsgierigheid onder Chinese burgers. Onlangs reageerde de bank met een officiële verklaring van de voorgestelde digitale yuan en hoe deze zou werken.

Een vertegenwoordiger van de bank bevestigde 19 april op de ‘China Central Television’ (cctv) dat de nieuwe testversie voor digitale valuta (ook wel DC/EP genoemd, wat staat voor “digitale valuta/elektronische betaling”) is uitgevoerd. Dat werd gedaan in de steden Shenzhen, Suzhou, nieuw gebied Xiongan, Chengdu.

De onderzoeker benadrukte echter dat deze huidige tests niet impliceren dat de digitale yuan officieel is uitgegeven voor openbaar gebruik. De bankvertegenwoordiger voegde toe:

“De huidige gesloten test van digitale Yuan heeft geen invloed op de commerciële werking van beursgenoteerde instellingen. Noch op het uitgifte- en circulatiesysteem van de RMB, de financiële markt en de sociale economie buiten de testomgeving.”

De digitale valuta van de centrale bank moet niet te veel worden verkocht. Om daarvoor te zorgen zullen commerciële instellingen een 100% reserve aan de centrale bank betalen, zegt de instelling. Met andere woorden, op het moment van uitgifte zal de People’s Bank of China de digitale valuta eerst omwisselen met banken of andere operationele instanties. Deze instellingen zullen de digitale valuta vervolgens in de publieke circulatie brengen.


Technisch ontwerp en belangrijkste kenmerken

De bank heeft de bovenste ontwerplaag voltooid. De digitale valuta heeft een tweelaagse architectuur en een tweelaags leveringssysteem aangenomen.

De betalingsfuncties van online bankieren en betalingsplatforms kunnen afnemen als gevolg van slechte netwerksignalen. Om dit te voorkomen zal de dubbele offline technologie van de munt ervoor zorgen dat de digitale Yuan net zo effectief zal werken als de papieren Yuan. De bank legde het uit:

“Bij gebrek aan een netwerk kunnen twee mobiele telefoons met een DC/EP digitale wallet elkaar aanraken en zo de overdrachts- of betalingsfunctie realiseren.”

Volgens de bank is de Chinese versie van digitale valuta niet gebonden aan een bankrekening. Verder beweren ze dat het vrij is van de controle door het traditionele banksysteem.

In tegenstelling tot andere cryptocurrencies wordt de digitale yuan gelanceerd door de centrale bank van China en wordt daarom ondersteund door het krediet van het land. Dit is vergelijkbaar met een elektronische versie van de Renminbi. De bank zegt dat deze nieuwe digitale valuta, vergeleken met Bitcoin, veel stabieler zal zijn.