fbi
Exchange

Dit is de reden voor de FBI-inval bij de voormalige CEO van Kraken

Volgens bronnen heeft het Federal Bureau of Investigation (FBI) blijkbaar een bezoek gebracht aan het huis van niemand minder dan Jesse Powell, de oprichter en voormalige CEO van de gerenommeerde cryptobeurs Kraken. Dit opmerkelijke incident vond plaats eerder dit jaar, kort nadat Powell beschuldigd werd door een non-profitorganisatie van hacken en cyberstalking.

Het is niet de eerste keer dat het FBI zijn aandacht richt op individuen binnen de crypto-industrie. Eerder werden ook al personen zoals Ryan Salame, voormalig CEO van FTX’s Bahamaanse dochteronderneming, aangepakt door de autoriteiten. Het lijkt er dus op dat de FBI serieus werk maakt van het aanpakken van crypto-gerelateerde zaken.

Geen formele aanklachten na FBI-onderzoek

Volgens een bericht in de New York Times hebben Amerikaanse politieagenten in maart van dit jaar een huiszoeking uitgevoerd in het huis van Powell in Los Angeles. Dit gebeurde naar aanleiding van beschuldigingen van het kunstencentrum Verge Center for the Arts, waarin zij beweerden dat Powell hen cyberstalkte en medewerkers de toegang tot vertrouwelijke gegevens ontzegde.

Bronnen die niet bij naam genoemd wilden worden, onthulden dat de FBI elektronische apparaten van de voormalige CEO van Kraken in beslag heeft genomen om verder onderzoek te doen naar de zaak.

Opmerkelijk genoeg hebben aanklagers Powell na de inval niet beschuldigd van enige misdrijven, terwijl zijn team volhield dat hij niets te maken had met hacken of cyberstalking.

Hoewel Powell voorheen betrokken was bij het genoemde kunstencentrum, is hij uit de raad van bestuur gezet vanwege enkele controversiële standpunten die hij innam. In reactie hierop heeft Powell een rechtszaak aangespannen tegen het kunstencentrum, waarin hij volhoudt dat zijn ontslag ongerechtvaardigd was.

Zijn advocaat, Brandon Fox, benadrukte dat de zaak waarbij zijn cliënt betrokken is, niets te maken heeft met “zijn gedrag in de cryptocurrency-arena”. Hij voegde eraan toe: “We hebben redenen om te geloven dat Verge een eenzijdig verhaal heeft gepresenteerd en dat de overheid niet het volledige beeld heeft gegeven waaruit zou blijken dat Powell niets verkeerds heeft gedaan.”

FBI’s inval bij Ryan Salame

In april werd gemeld door CryptoPotato dat het “Bureau” naar verluidt een huiszoeking uitvoerde in de woning van Ryan Salame in Potomac, Maryland. Salame, voorheen de hoogste uitvoerend directeur van FTX’s dochteronderneming op de Bahama’s, stond centraal in deze kwestie. Hoewel de exacte reden voor de inval niet werd onthuld door de bronnen, bestond er speculatie dat deze mogelijk verband hield met de immense neergang van de eens vooraanstaande cryptocurrency exchange FTX en de mogelijke betrokkenheid van Salame.

De Amerikaanse zakenman speelde vorig jaar een sleutelrol in het onderzoek naar het platform, nadat hij de autoriteiten op de Bahama’s op de hoogte had gesteld van vermeende verduistering van miljarden dollars aan gebruikersfondsen, die werden overgemaakt naar Alameda Research.

Salame verwierf tevens bekendheid door aanzienlijke politieke donaties, waarbij hij ruim 23 miljoen dollar schonk aan Republikeinse kandidaten. Hij was echter niet de enige die royaal was in zijn bijdragen, aangezien de gevallen cryptomagnaat Sam Bankman-Fried, voorheen CEO van FTX, eveneens vrijgevig was met een donatie van ongeveer 40 miljoen dollar aan politieke campagnes tijdens de verkiezingscyclus van 2022, voornamelijk gericht op Democraten.

Exchange nieuws

ABN Amro koopt beleggingsplatform BUX en stopt met de crypto handel
Deze grote Crypto-beurs geeft zojuist Ripple (XRP) aan haar aanbod toegevoegd
Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Meer nieuws

Meest gelezen