ripple, xrp, donker
Ripple

Dit is Waarom XRP in Korte Tijd met 40% is Gezakt

De prijs prestatie van XRP in de afgelopen weken laat te wensen over. Op 20 juli kende de populaire cryptocurrency een flinke prijs opmars tot een koers van $0,84. Ondertussen is de prijs significant gedaald tot ongeveer $0,50, een waardedaling van 40% in 6 weken tijd. Waarom daalde de munt zo hard in waarde en kunnen beleggers een verdere prijsdaling verwachten? 

De prijs van XRP steeg flink in juli toen bekend werd dat de munt een belangrijke stap had gezet in de langlopende rechtszaak tussen Ripple Labs, het blockchain bedrijf achter XRP, met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De rechter oordeelde in het voordeel van Ripple en erkende dat de munt geen security is. De markt reageerde zeer opgelucht en een explosieve prijs rally was tot gevolg. Echter, zijn de prijzen nu weer terug op niveaus van voor de SEC winst.

Onzekerheid in SEC rechtszaak speelt weer op

Een van de redenen voor een daling van de prijs is toenemende onzekerheid in de rechtszaak omtrent XRP. Zo zijn er geruchten dat de SEC een motie wil indienen waarin het de eerdere uitspraak, waarin de munt niet als security wordt erkend, wil terug draaien. Dit kan een gigantische klap betekenen voor het blockchain project en de gehele crypto markt. Daarnaast zit de gehele markt in een bearish fase waarin prijzen van vrijwel alle cryptocurrencies structureel dalen, zo ook XRP. 

Vergelijking XRP met andere crypto’s

Wanneer we het koersverloop van XRP ten opzichte van Bitcoin (BTC) vergelijken met andere projecten zien we dat de munt relatief slecht presteert, zie onderstaande figuur. In verhouding met Cardano (ADA), Binance Coin (BNB), Dogecoin (DOGE) en Solana (SOL) presteert XRP het slechts. In een maand tijd daalde de munt met ongeveer 25% in vergelijking met bitcoin, terwijl de vergelijkende projecten met 15% daalden. Het laat zien dat XRP een veel hardere klap heeft gekregen tijdens de marktcrash van augustus. 

altcoin prestatie.
Vergelijking prijs prestatie XRP met ADA, BNB, DOGE en SOL – Kaiko

De cryptocurrency is wat betreft dagelijks handelsvolume bij uitstek het populairst. In onderstaande figuur zien we verschillende altcoin projecten en hun handelsvolume. XRP heeft een gemiddeld volume van ruim $460 miljoen per dag in augustus. Projecten zoals SOL en DOGE zitten een stuk lager met $128 en $121 miljoen aan handelsvolume per dag in augustus. Hieruit kunnen we opmaken dat handelen in XRP nog steeds erg populair is en dat er veel liquiditeit is in de markt. 

Gemiddelde dagelijkse handelsvolume in Augustus tussen altcoins
Gemiddelde dagelijkse handelsvolume in Augustus tussen altcoins – Kaiko

Conclusie

De snelle daling van XRP met 40% in de afgelopen 6 weken kan worden toegeschreven aan een mix van factoren. Ten eerste is er toenemende onzekerheid in de voortslepende rechtszaak met de SEC, die mogelijk de eerdere gunstige uitspraak voor Ripple wil terugdraaien.

Ten tweede bevindt de gehele cryptomarkt zich in een bearish fase, wat extra druk legt op de prijs van XRP. In vergelijking met andere prominente cryptocurrencies zoals Bitcoin, Cardano en Binance Coin presteert XRP relatief slecht.

Desondanks blijft het dagelijks handelsvolume van XRP hoog, wat suggereert dat er nog steeds veel interesse en liquiditeit is in deze specifieke markt. Deze factoren samen suggereren dat hoewel XRP momenteel in een precaire situatie verkeert, het nog steeds een relevante speler is in de crypto-arena.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ripple nieuws

Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan XRP had gekocht
Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
Miljardair draait compleet bij over Ripple (XRP)
Meer nieuws

Meest gelezen