Bitcoin

Een Bitcoin prijs van $15.000 na de halving maakt mining winstgevend

Na de halvering zullen Bitcoin miners waarschijnlijk winst blijven maken. Echter, alleen als de Bitcoin een prijs tussen de $14.000 en $15.000 bereikt.


Bitcon koers moet stijgen

Om de huidige mining niveaus te behouden, zouden de marktprijzen van Bitcoin tussen $14.000 en $15.000 moeten liggen. Miners spelen nu quitte bij prijzen tussen de $3.500 en $7.000. Dit is afhankelijk van de elektriciteitskosten. Echter blijft het Bitcoin netwerk zeer competitief en noteerde het onlangs nog 125 biljoen hashes per seconde, dit was een record.

Op deze enorm hoge mining niveaus is het, zelfs met een koers van bijna $10.000 zeer lastig om breakeven te spelen. Zelfs het S17 model, één van de nieuwste en krachtigste modellen, kan niet opboksen tegen deze prijzen. Het interessante is dat miners vaak blijven minen, zelfs als de meeste van hun aparratuur niet winstgevend zijn.

Een combinatie van lage elektriciteitskosten en reeds gebouwde farm kan de activiteit vóór de halving stimuleren. Op sommige dagen produceerde het netwerk maar liefst 1.950 Bitcoin, in plaats van de geplande 1.800 Bitcoin. Dit betekent dat de halving een paar dagen eerder gaat komen dan verwacht. Dit gaat het minen van de munt nog een stuk lastiger maken.


Chinese Bitcoin mining

Momenteel produceren Chinese Bitcoin mining pools en farms meer dan 50% van alle blocks. Dit aandeel is constant gebleven. Na de halving zal de significante SHA 256 hashing kracht echter zijn nieuwe inkomstenbronnen moeten vinden om break-even te spelen. De transactiekosten zijn onvoldoende om de mining economie aan te sturen. Ze zijn namelijk slechts goed voor ongeveer $200.000 per dag aan inkomsten.

Men verwacht dat de Bitcoin prijs oploopt tot boven de $14.000 na de halving. Dit zou voor de meeste miners betekenen dat het minen van blocks nog steeds rendabel is. Maar het is mogelijk dat de Bitcoin prijs lager blijft en miners proberen andere SHA-256-netwerken te minen. Denk aan Bitcoin Cash of Bitcoin SV.

Het worstcasescenario zou een mining capitulatie zijn, met name in kleinere mining farms. De Litecoin, die in de afgelopen zomer halving kende, was slechts een glimp van wat er gebeurde toen het produceren van blocks niet langer winstgevend was. Het Litecoin netwerk vertraagde aanzienlijk en het netwerk werd onveiliger. Dit zou ook bij de Bitcoin kunnen gebeuren.

In het geval van Bitcoin is het mogelijk dat Chinese mining activiteiten nog invloedrijker worden. Omdat ze erin slagen om break-even te spelen en door te werken terwijl andere miners uitsterven.

 

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen