El Salvador vlag
Regulatie

El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’

El Salvador heeft op 7 december aangekondigd dat het een nieuw burgerschap-door-investeringsprogramma heeft gelanceerd, genaamd het ‘Adopting El Salvador Freedom Visa Program’. Dit programma biedt 1.000 mensen de mogelijkheid om staatsburgerschap te verkrijgen en een traject naar burgerschap te volgen door een Bitcoin- of Tether-investering van $1 miljoen in het land te doen.

Hoog prijskaartje

Het Midden-Amerikaanse land heeft echter een opvallend hoger prijskaartje voor staatsburgerschap in vergelijking met naburige Caribische landen, waar het proces begint bij $100.000.

De regering van El Salvador en stablecoin-uitgever Tether hebben samen dit initiatief gelanceerd, waarbij rijke investeerders worden uitgenodigd om een “niet-restitueerbare aanbetaling van $999” te doen als onderdeel van de totale investering van $1 miljoen in Bitcoin of USDT.

Indien alle beschikbare plaatsen worden ingenomen, zou dit programma El Salvador naar schatting 1 miljard dollar opleveren. Vergelijkbare programma’s hebben aanzienlijke inkomsten gegenereerd voor andere landen, zoals Vanuatu, dat jaarlijks miljoenen verdient aan zijn burgerschap-door-investeringsprogramma.

Kritiek op El Salvador’s aanbod

Alistair Milne, oprichter van crypto-hedgefonds Altana Digital Valuta, heeft kritiek geuit op het aanbod van El Salvador, en stelt dat het “niet-concurrerend is op de wereldmarkt”. Hij benadrukte dat het verkrijgen van staatsburgerschap in een EU-land goedkoper kan zijn.

Malta biedt bijvoorbeeld staatsburgerschap aan voor 750.000 euro ($810.000), wat toegang geeft tot het visumvrije Schengengebied van de EU. Andere naburige Caribische landen zoals Antigua en Barbuda, Dominica en St. Lucia vragen slechts $100.000 als bijdrage aan staatsontwikkelingsfondsen voor het verkrijgen van staatsburgerschap.

Desondanks zouden crypto-investeerders kunnen worden aangetrokken door El Salvador vanwege het pro-Bitcoin-beleid van president Nayib Bukele. Bukele heeft Bitcoin erkend als wettig betaalmiddel en heeft inkomsten- en vermogenswinstbelasting voor technologiebedrijven die de komende vijftien jaar in El Salvador investeren, afgeschaft.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen heeft Bukele ook te maken gehad met kritiek op zijn harde aanpak om het moordcijfer in El Salvador te verminderen. Hoewel succesvol, heeft dit beleid geleid tot tienduizenden detenties en ernstige mensenrechtenschendingen, aldus een rapport van Amnesty International uit april. President Bukele trad op 1 december af om zich te richten op zijn herverkiezingscampagne voorafgaand aan de algemene verkiezingen van februari 2024.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen