Elon Musk
Regulatie

Elon Musk aangeklaagd wegens massale Twitter-ontslagen

Medewerkers van Twitter starten een rechtszaak tegen Elon Musk nu hij aangekondigd heeft enorm veel werknemers te gaan ontslaan.

Werknemers massaal ontslagen na overname

Volgens meerdere bronnen begon Musk op 4 november met massale ontslagen bij Twitter, waardoor het personeelsbestand van 7.500 mensen werd verminderd. Er werd gespeculeerd dat de CEO maar liefst 50% van het personeel van Twitter wilde schrappen. Dit gebeurt allemaal slechts een paar dagen na de overname van Twitter voor $44 miljard op 27 oktober.

Als reactie hebben Twitter-medewerkers een rechtszaak aangespannen tegen Musk in de federale rechtbank van San Francisco, meldde Bloomberg. Het stelt dat Twitter de federale en Californische wetten overtreedt door werknemers te ontslaan zonder voldoende kennisgeving.

De rechtszaak verwijst specifiek naar de federale wet over de aanpassing en omscholing van werknemers. Deze verbiedt grote bedrijven massaal werknemers te ontslaan zonder dat zij dit ten minste 60 dagen van tevoren weten.

De bekende burgerrechtenadvocaat Lisa Bloom betoogde dat Musk de wet volledig heeft genegeerd:

Deze WARN-wet is van toepassing op alle Californische werkgevers van 75+ werknemers, waaronder uiteraard Twitter met zijn duizenden werknemers. Het doel van de wet is om ontslagen werknemers de tijd te geven om uit te zoeken hoe ze hier mee om kunnen omgaan. Elon negeert dit volledig.

– Aldus Bloom

Shannon Liss-Riordan, de advocaat die op 3 november de class-action rechtszaak aanspande, zei dat alle Twitter-medewerkers op de hoogte moeten zijn van hun rechten.

Liss-Riordan heeft eerder ook Tesla aangeklaagd wegens soortgelijke claims in juni 2022, toen Musk ongeveer 10% van zijn personeelsbestand schrapte. Tesla won de zaak uiteindelijk in arbitrage met gesloten deuren in plaats van in een open rechtbank. Naar verluidt beschreef Musk de Tesla-rechtszaak als “triviaal”.

“Het lijkt erop dat hij hetzelfde draaiboek herhaalt als wat hij bij Tesla deed”, aldus Liss-Riordan.

Musk wil Twitter veranderen

De ontslagen maken deel uit van veel veranderingen die plaatsvinden bij Twitter tijdens de overname van Musk, inclusief betaalde accountverificatie. Volgens rapporten gaat Twitter vanaf 7 november kosten in rekening brengen voor Twitter-verificatie.

Massa-ontslagen zijn niet exclusief voor Twitter, aangezien bedrijven over de hele wereld hun personeelsbestand hebben verminderd te midden van de aanhoudende vertraging van de technologie-industrie. Techreuzen, waaronder Meta, Amazon, Microsoft en Google, hebben de wervingen al maanden bevroren of banen geschrapt.

Veel crypto-bedrijven zijn ook getroffen, wat bijdraagt ​​aan de impact van de aanhoudende bear-cryptomarkt.

Volgens gegevens die zijn verzameld door crypto-dataprovider CoinGecko, worden steden als San Francisco, Dubai en New York tot nu toe het zwaarst getroffen door crypto-ontslagen in 2022.

Bron: CoinGecko

Het nieuws komt nadat de New York Stock Exchange op 28 oktober Twitter van de beurs heeft gehaald, toen de socialemediagigant een privébedrijf werd.

Andere crypto-vriendelijke handelsplatforms zoals eToro en Robinhood hebben ook Twitter-aandelen van hun platform verwijderd.

Volgens schattingen van het onderzoeksbureau Bot Sentinel heeft Twitter sinds de overname van Musk mogelijk meer dan een miljoen gebruikers verloren, of 877.000 accounts.

Cryptocurrency-exchange Binance heeft daarentegen $500 miljoen geïnvesteerd in Twitter. Binance CEO Changpeng Zhao zei dat de investering een groot potentieel heeft op het gebied van inkomsten, vrijheid van meningsuiting in de crypto-gemeenschap en de mogelijkheid om uiteindelijk “Twitter naar Web3 te brengen”.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk