Ethereum
Ethereum

Ethereum Foundation belooft een bug bounty van $1 miljoen in aanloop naar de Merge

De Ethereum Merge komt steeds dichterbij en daarmee neemt de spanning toe. Verloopt alles volgens plan? Om daar extra zeker van te zijn heeft de Ethereum Foundation nu een bug bounty van 1 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld voor het vinden van kritieke fouten in de code. Een flinke beloning voor mensen die het voor elkaar krijgen om een kritieke fout op te sporen.

Deadline van 8 september

Fanatiekelingen krijgen van de Ethereum Foundation tot 8 september de tijd om eventuele fouten in de code op te sporen. Het is overigens niet zo dat iedere kleine bug in de code hetzelfde bedrag oplevert. Alleen als het gaat om een fout die mogelijk fataal is voor Ethereum staat daar een beloning van 1 miljoen dollar tegenover. Bugs met een “hoog risico” leveren een beloning van 200.000 dollar op. Als het gaat om “medium risico” staat daar 40.000 dollar voor klaar en bugs met een “laag risico” leveren 8.000 dollar op.

De Merge staat al jaren op de planning en nu lijkt de code helemaal klaar voor de grote transitie. Als alles volgens plan verloopt, dan is Proof-of-Work mining op Ethereum binnen één maand verleden tijd en draait het netwerk volledig op Proof-of-Stake. Een enorme verandering die veel consequenties heeft voor de beveiliging van het netwerk. Ethereum bespaart hiermee enorm op de energiekosten, maar krijgt daar wel andere risico’s voor terug. Onder andere het risico op centralisatie.

Het grote risico van Proof-of-Stake

Op dit moment is de situatie zo dat gecentraliseerde staking-partijen als exchanges, denk aan Coinbase en Kraken, samen meer dan 66 procent van de stake in handen hebben. De grote angst is dat zij niet de mogelijkheid hebben om orders van de overheid te negeren. Wat we op dit moment zien gebeuren bij het Amerikaanse verbod op Tornado Cash, kan in de toekomst met allerlei andere applicaties gebeuren op het nieuwe Ethereum.

Coinbase heeft al aangegeven dat het voor hen onmogelijk is om een overheidsverbod te negeren. Daarmee is het goed mogelijk dat bepaalde diensten op het Ethereum netwerk straks niet meer te gebruiken zijn. Dat kan een enorme oorlog binnen het netwerk veroorzaken, waarbij veel mensen die via gecentraliseerde platforms staken hun Ethereum verliezen of zelfs een splitsing van de blockchain. Alles bij elkaar komt er een hele spannende tijd aan voor Ethereum.

Ethereum nieuws

JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
SEC duwt deadline Invesco Galaxy Spot Ethereum ETF naar 2024
Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Meer nieuws

Meest gelezen