Ethereum

Ethereum introduceert nieuwe hard fork om transactie kosten te drukken

In een recente Tweet noemde de programmeur en tevens Ethereum (ETH) mede-oprichter Vitalik Buterin een bijna-toekomstige hard fork. Deze zou een verbeterde schaalbaarheid kunnen leveren aan rollups, voordat de volledige sharding is voltooid.


Laatste fase sharding mogelijk pas in 2023

Vitalik Buterin schreef het volgende op Twitter:

“Er zijn voorstellen om ‘blob-dragende transacties’ toe te voegen in een nabije toekomstige hard fork. Het brengt een hogere schaalbaarheid voor rollups voordat volledige sharding is voltooid.”

Volgens de strategen van JP Morgan in een rapport van begin januari, zal de laatste fase van sharding misschien pas in 2023 plaatsvinden. Sharding is cruciaal voor het schalen van het netwerk. Het lijkt erop dat volledige opschaling ten minste een jaar zal duren. Het zal dus nog wel even duren.

Een recente Ethereum notitie gedeeld door Tim Beiko, Ethereum ontwikkelaar, merkt op dat transactiekosten op Ethereum L1 al maanden erg hoog zijn. Er is een grotere urgentie om te doen wat nodig is om een ecosysteem-brede migratie naar rollups te helpen ondersteunen.


Wil jij Ethereum (ETH) verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Enige betrouwbare schaaloplossing

Rollups worden gezien als de enige betrouwbare schaaloplossing voor Ethereum op de korte en middellange termijn. Misschein zelfs op de lange termijn. Rollups kunnen de kosten voor veel Ethereum gebruikers drastisch verlagen. Deze prijzen voor de gemiddelde Ethereum gebruiker lijken echter onbetaalbaar.

Opmerkelijk is dat Optimism en Arbitrum rollups vaak tarieven bieden die bijna 3-8 keer lager zijn dan de Ethereum basislaag zelf. Hetzelfde geldt voor ZK rollups, die betere datacompressie hebben en kunnen vermijden handtekeningen op te nemen. Deze rollups hebben tarieven die bijna 40-100 keer lager zijn dan de basislaag.

Buterin beweert dat plannen voor een nabije toekomstige hard fork om “blob-dragende transacties” te introduceren al in de maak zijn. Het doel is om de schaalbaarheid van rollup’s zouden verbeteren. Door het transactieformaat te implementeren dat gebruikt zou worden in sharding, maar niet daadwerkelijk die transacties te sharen, zou deze EIP een noodoplossing bieden tot het moment waarop het transactieformaat gebruikt zou worden in sharding.

Dit biedt rollups tijdelijke schaalverlichting. De rollups worden naar verluidt tot 2 MB per slot opgeschaald met een afzonderlijke kostenmarkt. Zo kunnen de tarieven laag worden gehouden terwijl het gebruik beperkt is.


Sharding en de lange termijn oplossing

Data sharding, dat bijna 16 MB per blok toegewijde dataruimte zou toevoegen aan de keten die rollups kunnen gebruiken, is altijd Ethereum’s langetermijnoplossing geweest voor de ontoereikendheid van rollups op de lange termijn.

Data sharding, aan de andere kant, zal een lange tijd nodig hebben om de implementatie en distributie af te ronden. Sharding is al een concept sinds de oprichting van Ethereum in 2013. Het zal worden geïmplementeerd als onderdeel van Ethereum’s laatste Proof-of-Stake (PoS)-update.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk