ECB, europa
Bitcoin, Regulatie

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) is de Bitcoin in de nabije toekomst irrelevant. In een onlangs gepubliceerde blogpost voorspellen Ulrich Bindseil, de directeur-generaal van marktinfrastructuur en betalingen bij de Europese Centrale Bank, en Jürgen Schaaf, adviseur van het senior management van de marktinfrastructuur van de ECB, namelijk dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie.

Bindseil en Schaaf geloven dat de recente prijsstabilisatie Bitcoin’s “laatste snik” is voordat de prijs van de cryptomunt uiteindelijk naar beneden duikt. Volgens de heren zal de digitale munt vroeg of laat irrelevant zijn:

Het pad van Bitcoin naar irrelevantie was al te voorzien, zelfs vóór de val van het FTX-crypto-imperium dat de grootste cryptocurrency-crisis tot nu toe veroorzaakte.

Ulrich Bindseil & Jürgen Schaaf

De grootste cryptomunt heeft geen grip gekregen als betaalmiddel en presteert ook niet als een haalbare investeringsoptie. De ECB zegt dat Bitcoin alleen heeft kunnen stijgen door te profiteren van golven van nieuwe investeerders die willen speculeren op de prijs van de cryptocurrency.

Bitcoin brengt een enorm reputatierisico met zich mee

Bindseil en Schaaf zeggen dat Bitcoin er slechts in geslaagd is om “beperkte” waarde voor de samenleving te creëren, terwijl het ook ongekend vervuilend is vanwege het energie-intensieve mining-algoritme.

In de blogpost staat ook dat Bitcoin een enorm reputatierisico voor bankinstellingen met zich meebrengt. Daarom moet de traditionele financiële wereld op hun hoede zijn voor het legitimeren van cryptocurrencies, ondanks mogelijke kortetermijnwinsten.

Ondanks alle kritiek werd de ECB momenteel wel aan haar eigen digitale valuta van de centrale bank. De ontwikkeling van een digitale euro werd vooral in gang gezet door de snelle groei van private stablecoins zoals Tether.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen