EU, europa
Regulatie

Europese Centrale Bank vraagt publiek over een digitale euro

De Europese Centrale Bank wil graag jouw mening horen over de toekomst van de euro.


Gaat de digitale euro en dan echt komen?

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, heeft vandaag het volk gevraagd over hun mening over een digitale euro. Eén van de vragen is: Willen Europeanen een digitale euro die niet afhankelijk is van tussenpersonen?

“Aangezien Europeanen steeds meer digitaal geld uitgeven, sparen en investeren, moeten we bereid zijn om indien nodig een digitale euro uit te geven. Ik ben benieuwd naar uw mening hierover, ”tweette ze vandaag en plaatste een link naar een enquête.


EU is nog in de overwegingsfase

Lagarde, die voorheen het Internationaal Monetair Fonds leidde, zei in een video dat de enquête inhoudt dat Europeanen hun voorkeur kunnen uiten en kunnen vertellen of ze graag een digitale euro zouden gebruiken op de manier waarop ze een euromunt gebruiken, wetende dat het geld van de centrale bank is dat beschikbaar is en waarop ze kunnen vertrouwen.

“We zijn nog in de beoordelings- en overwegingfase”, zei ze.


Digitale euro gebruiken zonder internet

De enquête vraagt respondenten om hun voorkeuren voor een digitale euro te rangschikken en vragen te beantwoorden als: “Welke diensten, functionaliteiten of use-cases zijn volgens u haalbaar en waarmee moet rekening worden gehouden bij het ontwikkelen van een digitale euro?”

Het onderzoek van de ECB beschrijft twee benaderingen die gevolgd kunnen worden om een digitale euro te laten werken. Eén waarbij tussenpersonen de betaling moeten verwerken en één die dat niet doet.

In het eerste geval beschrijft de ECB een digitale euro waarvoor de centrale bank of een tussenpersoon niet hoeft te worden betrokken bij de verwerking van elke afzonderlijke betaling. Als er voor deze optie gekozen zou worden zal dit meer op een contante betaling gaan lijken, maar dan in digitale vorm. Je zult dat je digitale euro kunnen gebruiken, zelfs als je geen verbinding hebt.