Amerika, wall street
Regulatie

Fed en ECB zetten in op recessie om de inflatie te beteugelen

De Amerikaanse Federal Reserve kwam deze week zoals verwacht met een renteverhoging van 0,50 procent. Dat was op zich allemaal niet zo spannend, want daar had iedere handelaar wel rekening mee gehouden. Waar mensen minder rekening mee hielden was de toespraak van Jerome Powell na het rentebesluit. Daarin was hij een stuk strenger dan gehoopt.

Strenge Jerome Powell

In zijn toespraak vertelde Powell onder andere dat de rente in 2023 nog naar minimaal 5 procent zal doorstijgen en daar waarschijnlijk pas in 2024 weer onderuit duikt. We moeten het dus een jaar zonder renteverlagingen doen en dat had Wall Street niet verwacht. De reactie die we zien op de beurzen is dat de aandelen aan een glijpartij begonnen en ook Bitcoin reageert de laatste dagen niet heel sterk. De angst voor de Federal Reserve is groot, net als de onzekerheid over de toekomst.

Het begint er steeds meer op te lijken dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank inzetten op een recessie om de inflatie onder controle te krijgen. Ook ECB-president Christine Lagarde liet na haar toespraak namelijk weten dat de rente waarschijnlijk nog lang op dit hoge niveau moet blijven. De reden daarvoor is de plakkerige inflatie. In haar toespraak vertelde Lagarde dat de Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie ook in 2023 nog een stuk hoger zal blijven dan werd gehoopt.

Recessie op komst?

Het heeft er dus alle schijn van dat we het in 2023 met een recessie moeten doen. Dat betekent dat er een redelijke kans is dat Bitcoin en de rest van de financiële markten de ultieme bodem nog moeten vinden. Aan de andere kant is het ook een interessante test voor Bitcoin. Voor het eerst in zijn levensgeschiedenis gaat de digitale munt hiermee een wereldwijde recessie tegemoet. Normaal gesproken doet goud, het blinkende edelmetaal, het juist heel goed op die momenten.

Bitcoin profileert zich onder andere als een concurrent voor goud, waardoor Bitcoin weleens verrassend uit de hoek kan komen. Aan de andere kant kan dit ook het moment zijn waarop goud laat zien dat het op dit vlak nog steeds de baas is. De meeste experts verwachten dat de doorgewinterde beleggers nog altijd het blinkende edelmetaal prefereren boven Bitcoin op dit soort momenten. Dat zijn echter verwachtingen, dus we moeten het allemaal zien.

Wat we wel zeker weten is dat we een spannende tijd tegemoet gaan en dat 2023 een boeiend jaar zal worden voor de financiële markten. Je zou bijna zeggen dat het niet slechter kan dan 2022 voor Bitcoin, maar je weet het natuurlijk nooit. Op dit moment lijkt het echt alle kanten op te kunnen en juist die onzekerheid maakt beleggen momenteel lastiger dan ooit.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen