Federal Reserve Bank in Washington D.C.
Regulatie

Federal Reserve mikt op rente van ruim 5 procent, markt gelooft er niets van

Het kan zomaar zijn dat we het hele jaar 2023 moeten overleven met een hoge Amerikaanse rente. Drie presidenten van lokale takken van de Federal Reserve laten in afzonderlijke toespraken weten dat de centrale bank er alles aan wil doen om de inflatie onder controle te krijgen. Dat betekent dat de rente in 2023 waarschijnlijk boven de 5,1 procent komt en blijft.

Hoe hoog is de rente nu?

Momenteel staat de rente op 4,25 tot 4,50 procent. Het gaat om een marge, omdat dit een soort streefrente van de Federal Reserve is. Zij adviseren banken om binnen deze marge geld aan elkaar te lenen. In de praktijk blijft het niet bij een advies, maar gebeurt dit ook. Deze ‘adviesrente’ vormt de basis voor alle andere rentes. Hoe hoger de Federal Reserve deze rente inschiet, hoe hoger de rentes voor de rest van de economie.

Dat wordt natuurlijk problematisch op het moment dat een groot deel van de economie moet herfinancieren. Denk bijvoorbeeld aan hypotheken met een variabele rente, maar ook bedrijven die moeten herfinancieren. Hoe langer de rente op dit hoge niveau blijft, hoe meer druk er op de economie komt.

Uiteindelijk is dat ook het doel van de Federal Reserve, om de economie onder druk te zetten. Ze hopen stiekem dat bedrijven in de problemen komen, de werkloosheid stijgt, de consumptie daalt en daarmee de inflatie terugvalt. Tot nu toe wil dat nog niet lukken, al begint de inflatie langzaamaan te zakken.

Wat is het gevaar?

Het gevaar is dat de Federal Reserve te ver gaat en de rente te lang op dit relatief hoge niveau houdt. Dan kan het zomaar gebeuren dat de economie in een zware recessie terechtkomt en daar zit de Federal Reserve dan weer niet op te wachten. Een hoge inflatie is nog altijd beter dan massale werkloosheid. Analisten verwachten volgens Reuters dat het beleid er weleens voor kan zorgen dat er ruim 1 miljoen banen verloren gaan.

Opvallend is dat de markt en de Federal Reserve het niet helemaal met elkaar eens zijn. Waar de markt op dit moment verwacht dat de rente niet boven de 5 procent uitkomt, roept de Federal Reserve dat dit nodig is om de inflatie onder controle te krijgen. De markt gelooft dit echter niet, omdat zij de kans groot achten dat we richting een recessie gaan en dat de Federal Reserve op zijn beleid moet terugkomen.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen