Flag of France
Regulatie

Frankrijk werkt zijn crypto-licentieregime bij om te synchroniseren met MiCA

Volgend jaar zullen er in Frankrijk aanpassingen van kracht worden binnen het huidige cryptoregime. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de nationale voorschriften in lijn te brengen met het pan-Europese kader dat is vastgesteld door de Markets in Crypto Assets Act (MiCA).

Nieuwe eisen zijn opgesteld

Op 10 augustus heeft de Autorité des marchés financiers (AMF), de voornaamste financiële toezichthouder van Frankrijk, aangekondigd dat zij wijzigingen heeft doorgevoerd in haar algemene verordening en beleid met betrekking tot aanbieders van digitale activadiensten (DASP’s), met het oog op een versterkte registratie.

De nieuwe eisen voor een versterkte registratie van cryptoplatforms zijn vastgelegd in een nieuw artikel 721-1-2 van de algemene verordening van de AMF. Deze vereisten omvatten de implementatie van systemen voor het beheer van belangenconflicten, aanvullende verplichtingen voor openbaarmaking, het scheiden van klantactiva en platformactiva, evenals een verbod op het gebruik van klantactiva zonder hun expliciete voorafgaande toestemming.

Grootvaderclausule is ingezet

Vanaf 1 januari 2024 worden deze aanpassingen verplicht en dienen aanvragers voor verbeterde DASP-registratie hiermee rekening te houden. Voor DASP’s die vóór 1 januari 2024 al geregistreerd zijn, geldt echter een “grootvaderclausule,” waardoor zij onder de vorige, eenvoudigere versie van het kader blijven vallen.

Het eerste allesomvattende crypto-raamwerk, MiCA, kreeg in april 2023 de goedkeuring van het Europees Parlement en zou in 2024 en 2025 gefaseerd worden ingevoerd. De totstandkoming van deze wetgeving, die meerdere jaren in beslag heeft genomen, heeft ongerustheid veroorzaakt binnen de cryptogemeenschap. Eén van de zorgen was als slot het dagelijkse transactielimiet van 200 miljoen euro (circa $219 miljoen) voor private stablecoins, zoals bijvoorbeeld Tether.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen