FTX
Exchange

FTX krijgt groen licht om $873 miljoen aan crypto te dumpen

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat het FTX van oprichter en voormalig CEO Sam Bankman-Fried in november 2022 op spectaculaire wijze implodeerde. Op dat moment kwam aan het licht dat de eens zo gevierde exchange van Bankman-Fried fraudeerde en de tegoeden van zijn gebruikers vergokte. Nu ruimen de curatoren het puin op en dat betekent dat er waarschijnlijk voor 873 miljoen dollar aan crypto in de verkoop gaat.

FTX heeft nu in ieder geval groen licht gekregen van de rechter om die crypto te verkopen. Moeten we ons zorgen maken over een dump?

Wat gaat er in de verkoop?

Op 3 november verzochten de schuldeisers van FTX toestemming van de rechter om zes verschillende crypto-fondsen te verkopen die in het bezit van de gefailleerde exchange zijn.

Hier zitten onder andere de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) Ethereum trusts en het Bitwise Crypto Index Fund bij. FTX bezit significante hoeveelheden aandelen in die fondsen. Zo heeft het bijvoorbeeld 22 miljoen aandelen in GBTC, het fonds van Grayscale dat puur en alleen in Bitcoin investeert.

Verder heeft het 6,3 miljoen aandelen in het Ethereum-fonds van Grayscale. Alles bij elkaar gaat het om een portfolio van 873 miljoen dollar waarvoor FTX nu toestemming heeft om naar de markt te gaan.

Kan dat een koersdump veroorzaken voor Bitcoin en andere munten? Op dit moment lijkt de marktreactie nog wel mee te vallen, want Bitcoin flirt nog altijd met de koers van 38.000 dollar.

7 miljard dollar aan assets

Sinds het omvallen van het beursplatform hebben de curatoren ongeveer 7 miljard dollar aan assets weten te herstellen. Dat het om zo’n gigantisch bedrag gaat heeft FTX ook te danken aan het herstellen van de markt.

Vanaf het begin van het jaar gemeten is de Bitcoin koers immers met ruim 120 procent gestegen naar de huidige koers van bijna 38.000 dollar.

Ook om die reden zijn de assets van FTX weer een stuk waardevoller geworden. In totaal is het zijn gebruikers echter 8,7 miljard dollar schuldig, waardoor er nog een behoorlijk gat te vullen is voor de curatoren.

Het zou mooi zijn als dat lukt, maar garanties bestaan natuurlijk niet… zeker niet in deze wereld.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Exchange nieuws

ABN Amro koopt beleggingsplatform BUX en stopt met de crypto handel
Deze grote Crypto-beurs geeft zojuist Ripple (XRP) aan haar aanbod toegevoegd
Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Meer nieuws

Meest gelezen