rechtbank
Regulatie

Genesis klaagt moederbedrijf DCG en een ander filiaal aan voor leningen van $600 miljoen, en schort vervolgens de actie op

Op 6 september heeft Genesis Global Capital (GGC), de in financiële moeilijkheden verkerende geldschieter voor cryptocurrency, 2 rechtszaken ingediend met als doel de terugbetaling te verkrijgen van achterstallige leningen die zijn verstrekt aan gelieerde bedrijven. Deze leningen hebben gezamenlijk een totale waarde van meer dan 600 miljoen dollar.

Gerechtelijke stappen zijn ondernomen

GGC heeft officiële gerechtelijke stappen ondernomen tegen Digital Valuta Group (DCG) en DCG International Investments (DCIG) bij de faillissementsrechtbank van het zuidelijke district van New York. Beide entiteiten, GGC en DCGI, zijn eigendom van DCG.

Volgens de ingediende klacht tegen DCGI heeft GGC in juni 2022 een lening van 18.697,7 Bitcoin verstrekt op basis van een openstaande leningsovereenkomst die oorspronkelijk in 2019 werd overeengekomen. In november werd het resterende saldo van de lening omgezet in een lening met een vaste looptijd, die op 11 mei 2023 afliep. Hoewel er een gedeeltelijke terugbetaling heeft plaatsgevonden, blijft er een resterend saldo van 4.550,5 BTC verschuldigd.

Op 9 mei ontving GGC een verzoek van DCIG om de schuld opnieuw om te zetten in een openstaande lening. GGC stemde niet in met dit verzoek, maar het uitstaande saldo bleef onbetaald. Nu eist GGC de volledige terugbetaling van de lening, inclusief rente en boetes voor verlate betaling.

Alhoewel beide partijen een bemiddelingsproces hebben doorlopen dat in augustus is afgerond, blijven ze in onderhandeling, zoals vermeld in de ingediende klacht. Op het moment van dit bericht bedraagt de waarde van 4.550,5 BTC ongeveer $116.875.000.

$500 miljoen uitgeleend

Volgens de 2e ingediende klacht verstrekte GGC in 2022 4 leningen aan DCG ter waarde van in totaal $500 miljoen. De vervaldatums voor deze leningen vielen op 11 en 13 mei 2023. Op 9 mei beweerde DCG dat ze deze leningen ook kon omzetten in openstaande leningen op basis van een eerdere overeenkomst, maar GGC was het hier niet mee eens.

https://twitter.com/napgener/status/1699485440057688359

GGC streeft naar de terugbetaling van de hoofdsom zonder extra kosten voor verlate betaling. Deze leningen hebben eveneens deelgenomen aan een bemiddelingsproces en blijven onderwerp van voortdurende onderhandelingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de rechtszaken mogelijk niet tot een definitieve uitspraak leiden. Een woordvoerder van DCG verklaarde tegenover Cointelegraph: “Genesis heeft ermee ingestemd om de omzettingsactie uit te stellen, zodat we verder kunnen gaan met het vastleggen van de principiële overeenkomst die is bereikt tussen Genesis, de UCC en DCG. We zijn bezig met het documenteren van een uitstelovereenkomst en verwachten deze binnenkort bij de rechtbank in te dienen. Op dat moment zullen we beginnen met de verdeling van de fondsen en voortgaan op weg naar aanzienlijke herstelbetalingen voor de schuldeisers van Genesis.”

Faillissement GGC

GGC werd in januari failliet verklaard, nadat het in november de opnames en nieuwe leningactiviteiten had gestaakt en personeel had ontslagen als voorbereiding op het faillissementsverzoek. Het bedrijf heeft een schuldenlast van $3,5 miljard ten opzichte van zijn 50 grootste crediteuren.

Op 29 augustus bereikte DCG een voorlopig akkoord met de concurrente schuldeisers van GGC, waarin werd voorgesteld om 70-90% van het verschuldigde equivalent in dollars terug te betalen. Het is echter als slot vermeldenswaardig dat de ad hoc crediteurencommissie en de cryptocurrency-exchange Gemini dit akkoord niet hebben gesteund.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk