Nvidia
Blockchain

Gigantische vraag naar AI zorgt voor koersexplosie NVIDIA

De aandelen van Nvidia zijn sinds oktober driemaal over de kop gegaan als gevolg van de gigantische vraag naar kunstmatige intelligentie. Dat is geen gekke ontwikkeling als je bedenkt dat Nvidia een marktleider is op het gebied van computerchips, die nodig zijn om de AI-revolutie te stuwen.

Heel even slaagde het bedrijf erin om de “exclusieve club” van bedrijven ter waarde van 1 biljoen dollar binnen te stappen.

Exclusieve club

Uiteindelijk eindigde Nvidia de handelsdag van 30 mei op een koers van 401 dollar, waarmee het een market cap van 992 miljard dollar heeft. Het hoogtepunt van de koers van Nvidia kwam gisteren echter op 418 dollar uit. Hiermee is duidelijk dat er vooral een gigantische hype rondom Nvidia heerst.

Het is alleen nog de vraag of het terecht is dat de waardering van Nvidia nu zo gigantisch hoog is. Wat je vaak ziet is dat mensen tijdens een hype niet meer nadenken over de fundamentele waarden van financiële gezondheid van een bedrijf, maar puur een aandeel kopen vanwege het idee dat het om een goed bedrijf gaat.

In de Verenigde Staten zijn er slechts vier bedrijven met een waardering van meer dan 1 biljoen dollar: Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet (Google). Vanaf het begin van het jaar is de koers van Nvidia met 170 procent gestegen. De afgelopen vijf jaar zelfs met 541 procent.

Marktleider

Dat Nvidia marktleider is op het gebied van GPUs is duidelijk. Volgens een recente rapportage van Reuters is het bedrijf verantwoordelijk voor de productie van ongeveer 80 procent van deze GPUs. Sommige analisten zien de recente uitbraak van Nvidia als een teken dat de markt oververhit is, maar anderen verwachten dat er nog veel meer ruimte is om te groeien voor het bedrijf.

“Technische analisten en de manie rondom AI hebben Nvidia boven een waarde van 1 biljoen dollar uitgeduwd en daarmee is het bedrijf niet goedkoop”, aldus Jim Kelleher van Argus Research.

Kelleher is dus ook van mening dat Nvidia op dit moment wellicht wat te duur is voor de daadwerkelijke waarde van het bedrijf. Overigens is Nvidia niet de enige partij die chips ontwikkelt voor kunstmatige intelligentie. Ook Microsoft is volgens de geruchten bezig met de ontwikkeling van een eigen AI-chip om toepassingen voor OpenAI te ondersteunen.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen