Euro
Regulatie

Gouverneur Bank of Finland is enthousiast over digitale euro

De gouverneur van de centrale bank van Finland is enthousiast over de mogelijkheden die een digitale euro kan bieden aan Europa. In combinatie met private fintech-oplossingen ziet Olli Rehn de mogelijkheid om internationale betaaldiensten te faciliteren in Europa. De Europese Centrale Bank is eind 2021 met een serieus onderzoek naar de digitale euro begonnen, dat in oktober 2023 afgerond moet zijn.

Digitaal geld van de centrale bank

Volgens Olli Rehn geeft een digitale euro mensen de keuze om op andere, meer eenvoudige manieren te betalen in een digitaliserende economie. Het zou de beschikbaarheid van digitaal centralebankgeld voorbij het banksysteem brengen. Op dit moment kunnen alleen banken en andere financiële instellingen gebruikmaken van centralebankgeld. Een digitale euro maakt het in theorie voor burgers mogelijk om geld bij de centrale bank aan te houden.

Hiermee kunnen mensen dan goedkoper betalingen aan elkaar doen, online shopping betalen, maar ook in gewone winkels afrekenen. Rehn is overigens geen fan van cryptocurrency’s die in de private sferen ontwikkeld zijn. Hiermee doelt hij waarschijnlijk niet alleen op altcoins, maar ook op Bitcoin. Decentrale cryptocurrency’s maken het volgens Rehn mogelijk illegale activiteiten te ondernemen, hij ziet dat als een zwakte die een digitale euro zou wegnemen.

Digitale euro versus Bitcoin

In principe kun je een digitale euro niet met Bitcoin vergelijken als geld. Bitcoin heeft een gegarandeerde schaarste van 21 miljoen eenheden en daar kan een digitale euro niet mee concurreren. Zelfs als de Europese Centrale Bank zou beloven nooit meer één euro bij te drukken, dan blijft dat een belofte naast de garantie van Bitcoin. Op basis van de geschiedenis is het een kwestie van tijd voordat ze die belofte breken en omwille van de economie de printers aan het werk zetten.

Een digitale euro is voor centrale banken vooral een tool om nog meer controle over de economie te krijgen. Waar mag jij je digitale euro uitgeven en waar niet? Verder kunnen ze mensen bijvoorbeeld een individuele rente geven om spaargedrag of consumptie te stimuleren. Dat geeft de centrale bank in theorie veel macht en het is de vraag of we dat moeten willen. Daar lijkt in de politieke arena te weinig discussie over te zijn op dit moment.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen