Regulatie

Gouverneur Bank of Russia: Crypto verbieden is ‘redelijk makkelijk’

“We kunnen investeringen in cryptocurrencies niet verwelkomen”, zegt gouverneur Elvira Nabiullina van de Centrale Bank van Rusland.


Bank of Russia is sceptisch over crypto

Tijdens een persconferentie op vrijdag wakkerde de gouverneur van de Centrale Bank van Rusland, genaamd Elvira Nabiullina, de angst, onzekerheid en twijfel (FUD) in het land aan. Toen haar werd gevraagd naar de opkomst van digitale activa, gaf Nabiullina het volgende antwoord:

“U weet dat onze houding ten opzichte van cryptocurrencies op zijn zachtst gezegd sceptisch is. Aan crypto hangen aanzienlijke risico’s voor particuliere beleggers en de volatiliteit is zeer hoog. Bovendien worden crypto’s vaak gebruikt voor illegale operaties van criminele aard. Daarom kunnen we investeringen daarin niet verwelkomen. We proberen te voorkomen dat de Russische financiële infrastructuur crypto transacties gebruikt. Dit is goed te doen.”

De opmerkingen van Nabiullina kwamen een dag nadat rapporten wezen op de mogelijkheid van een algemeen verbod op crypto exchanges in Rusland. 


Rusland focust zich op de digitale roebel

Landen uit de voormalige Sovjet-Unie zijn veel vatbaarder voor financiële misdrijven, zoals het witwassen van geld of belastingontduiking, dan hun westerse tegenhangers. Dit komt doordat de privatisering van staatsbedrijven sinds het uiteenvallen van de USSR de macht concentreerde in de handen van individuen (vaak maffia’s, bendes en zwarte marktdeelnemers).

Het zou dus goed kunnen dat anonieme, grenzeloze, onmiddellijke en regelgevende karakter van crypto daarom veel gebruikt zou kunnen worden voor criminele activiteiten in de regio. Mede om het probleem te bestrijden, geeft Rusland prioriteit aan de ontwikkeling van een digitale roebel. Deze voldoet aan de regelgeving als een aanzienlijke concurrent van crypto’s die in de particuliere sector zijn ontwikkeld.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk