india
Regulatie

Gouverneur Indiase centrale bank: “crypto veroorzaakt volgende financiële crisis”

Als het aan Shaktikanta Das, de gouverneur van de Indiase centrale bank, ligt zullen “private cryptocurrency’s” de volgende financiële crisis veroorzaken. Het is volgens Das zaak om de boel zo snel mogelijk te reguleren of compleet verbieden. Dit inzicht deelde hij tijdens de Business Standard BFSI Insight Summit van woensdag 21 december.

Een crypto verbod is beter

Als Das het voor het zeggen zou hebben, dan zou hij voor een compleet verbod opteren. “Onze mening is dat het verboden moet worden, omdat je het de potentie geeft om te groeien als je het reguleert. Onthoud alsjeblieft mijn woorden, de volgende financiële crisis komt door cryptocurrency’s. Ze hebben geen onderliggende waarde en vormen een gigantisch risico voor onze macro-economische en financiële stabiliteit”, aldus Das.

Dat is op zich best grappig, want de gemiddelde burger heeft juist enorm veel last van de inflatie die je momenteel in fiatgeld ziet. Bitcoin doet niemand pijn, het is juist het beleid van centrale bankiers en de manier waarop het traditionele financiële systeem in elkaar zit dat zorgt voor een grote kloof tussen arm en rijk. Dat zorgt voor polarisatie en financiële moeilijkheden. Bitcoin is in principe niets meer dan een digitale valuta met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.

Wat zijn private cryptocurrency’s?

In zijn verhaal spreekt Das expliciet over private cryptocurrency’s. Hiermee probeert hij een onderscheid te maken tussen publieke munten, zoals de central bank digital currency (CBDC) van India en munten als Bitcoin en Ether. “Ik denk dat de term cryptocurrency een modewoord is om iets te omschrijven wat een 100 procent pure speculatieve activiteit is”, aldus de gouverneur van de centrale bank van India.

Volgens Das is een CBDC echter geen manier om competitie te bieden aan private cryptocurrency’s als Bitcoin. “Ik denk dat dit is hoe de wereld zal evolueren. Je zult zien dat meer en meer centrale banken digitale munten omarmen en India staat aan de voorgrond van deze revolutie”, aldus een duidelijke Das.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen