Police Paris
Regulatie

Groot-Brittannië keurt een wet goed die de autoriteiten in staat stelt Bitcoin in beslag te nemen die voor misdaad wordt gebruikt

In een nieuwe baanbrekende stap heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs wetgeving aangenomen waarmee de autoriteiten de bevoegdheid krijgen om cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), in beslag te nemen en te bevriezen wanneer ze worden aangewend voor illegale activiteiten.

Deze nieuwe regelgeving markeert een belangrijke ontwikkeling in de wereld van digitale valuta en onderstreept de inspanningen van de overheid om de risico’s van cryptogebruik voor criminele doeleinden aan te pakken.

Goedkeuring van wet wordt binnenkort verwacht

Volgens de officiële gegevens beschikbaar op de Britse website voor parlementaire besluiten, wordt verwacht dat de wet op economische criminaliteit en bedrijfstransparantie op 26 oktober koninklijke goedkeuring zal ontvangen. Dit betekent dat de wet alle parlementaire stadia in zowel het Hogerhuis als het Lagerhuis zal doorlopen voordat deze officieel van kracht wordt.

De aangenomen wetgeving, oorspronkelijk voorgesteld in september 2022, heeft als voornaamste doel de autoriteiten meer bevoegdheden te verlenen om het gebruik van cryptocurrencies in verband met misdrijven zoals cybercriminaliteit, oplichting en drugshandel effectiever aan te pakken.

Terughalen van crypto die gelinkt kan worden aan misdrijven

Een belangrijk element van de Economic Crime and Corporate Transparency Bill stelt het mogelijk maken van het terughalen van crypto-activa die in verband worden gebracht met misdrijven, zelfs zonder een formele veroordeling. Deze bepaling is bedoeld om te voorkomen dat individuen de juridische gevolgen ontlopen door afstand te houden van directe veroordelingen.

Daarnaast beoogt de wetgeving ook de strijd aan te gaan tegen het gebruik van digitale activa “voor doeleinden gerelateerd aan terrorisme” en soortgelijke redenen.

De recentste ontwikkeling op het gebied van crypto-wetgeving in het Verenigd Koninkrijk sluit naadloos aan bij de regeringsplannen om een “robuuste” regulering voor cryptovaluta in te voeren, als onderdeel van haar strategie om het illegale gebruik van digitale activa te bestrijden, zoals vastgelegd in het economisch misdaadplan voor de periode 2023-2026.

In maart van dit jaar gaven Britse wetgevers aan dat zij zich ten doel hadden gesteld om de Economic Crime and Corporate Transparency Bill nog vóór het vierde kwartaal van 2023 goed te keuren, tezamen met de implementatie van de Travel Rule van de Financial Action Task Force.

Krachtige aanpak

Alhoewel de Britse regering een krachtige aanpak hanteert om crypto-gerelateerde misdaden te bestrijden, heeft het Verenigd Koninkrijk zich intussen ontwikkeld tot een vooraanstaande cryptocurrency-economie. Volgens een rapport dat in oktober 2023 is gepubliceerd door het blockchain-analysebedrijf Chainalysis, is Groot-Brittannië de koploper op het gebied van cryptotransacties in Centraal-, Noord- en West-Europa, met het hoogste ruwe transactievolume.

In februari 2023 bracht het crypto-belastingplatform Recap eveneens naar voren dat Londen zich tot de meest vooruitstrevende stad ter wereld op het gebied van crypto-business heeft ontwikkeld, voorafgaand aan metropolen zoals Dubai en New York.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen