Bitcoin BTC Mining
Blockchain

Grote crypto-miner uit Armenië breidt verder uit

In Armenië zijn in de afgelopen jaren grote stappen gezet om de acceptatie van blockchain en cryptocurrencies te bevorderen. Deze inspanningen lijken nu de vruchten af te werpen. Een lokale miningoperator voegt voor maar liefst 60 MW aan capaciteit toe aan zijn elektriciteitscentrale.

Oprichting miningcentrum komt door samenwerking

Het cryptocurrency investeringsplatform genaamd ‘ECOS’ heeft sinds 2018 een eigen miningcentrum op het terrein van de Hrazdan elektriciteitscentrale. Het bedrijf profiteert van aantrekkelijke financiële voordelen en directe toegang tot goedkope elektriciteit.

De oprichting ervan is het resultaat geworden van een samenwerking tussen de regering van Armenië en ECOS. ECOS werd destijds ‘belast’ met de ontwikkeling van de vrije zone, dat gericht is op het gebruik van de elektriciteitscentrale als een hub voor datacenters en crypto-mining.

Aantrekken hoogwaardige technologieën

Het land kent inmiddels meer buitenlandse investeerders die in de nieuwe hub willen investeren als gevolg van de oprichting ervan. Armenië probeert zichzelf als land van blockchain te positioneren en maakt hier flinke stappen voor, zoals de aantrekkelijke belastingvoordelen voor bedrijven in deze sector in de ontwikkelingszones in het land. Hier wordt het volgende over gezegd:

Het belangrijkste doel van de ontwikkelingszone was om hoogwaardige technologieën in het land aan te trekken en te ontwikkelen, blockchain- en crypto-startups te helpen, zodat er specifieke gunstige voorwaarden op worden toegepast.

Onder deze gunstige voorwaarden valt onder andere geen belasting op btw en geen belasting op onroerend goed. De lange levensduur van het project wordt ondersteund door een 25-jarige overeenkomst voor een ononderbroken elektriciteitsvoorziening.

Stroom direct van hoogspanningsnet

De infrastructuur ter plekke omvat onder andere een datacenter, een servicecentrum en de opslag voor apparatuur en eventuele reserveonderdelen. Het datacenter wordt naar verluidt door 7 zeecontainers vormgegeven, waar ongeveer 250 crypto-miners in geplaatst zijn. Deze miners zijn allemaal afkomstig van de Chinese fabrikant Bitmain.

Het bedrijf biedt een cloud mining-service aan, waar ongeveer 258.000 gebruikers op aangesloten zijn. Ook verkopen ze apparatuur en voeren ze het onderhoud uit bij klanten.

De grootste reden dat diverse andere landen dan China nu opkomend zijn voor crypto-miners, is het harde optreden van de Chinese regering tegen deze industrie. In het land is nu een algemeen crypto-verbod uitgezet, dat voor een verschuiving in de geolocatieverdeling van de BTC-hashrate heeft gezorgd.

De miningfaciliteit die zich bij de elektriciteitscentrale van Hrazdan bevindt wordt rechtstreeks van het hoogspanningsnet voorzien en gebruikt de infrastructuur van het gebied om alle containers van stroom te voorzien. Er zou naar verluidt nog eens een uitbreiding van 200 MW schone en betaalbare elektriciteit kunnen komen, indien dat nodig blijkt. Het gebied is zeer geschikt voor cryptocurrency-mining, gevestigd in een bergachtig gebied van Armenië met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 4,8 ° C.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen