Engeland Vlag
Blockchain

Het Britse Lagerhuis raadt verdere CBDC-tests aan

De Parlementaire Commissie van het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in het House of Commons, heeft de Bank of England en het Treasury verzocht verdere advieswerkzaamheden uit te voeren om de potentiële voordelen van de lancering van een digitaal pond vast te stellen.

Meer transparantie bieden over kosten

Volgens een rapport van het Treasury Committee van het House of Commons hebben de initiële werkzaamheden en testfasen met betrekking tot de introductie van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) aanzienlijke kosten met zich meegebracht voor zowel de Bank of England als het ministerie van Financiën. Het rapport adviseert om vanaf 2024 meer transparantie te bieden over de kosten van CBDC-initiatieven door een apart regelitem op te nemen in het jaarverslag en de jaarrekening:

Het is van cruciaal belang dat de Bank of England en het Treasury deze kosten nauwlettend in de gaten houden om te voorkomen dat er meer wordt uitgegeven dan nodig is aan een digitaal pond dat mogelijk niet verder wordt ontwikkeld.

De lopende tests van een Engelse CBDC hebben verschillende voordelen aan het licht gebracht op het gebied van uitgifte, distributie en privacy. Desondanks vreest de commissie dat een officiële lancering aanzienlijke investeringen met zich mee zal brengen, en voegt daaraan toe: “Het is op dit moment niet duidelijk of de verwachte voordelen opwegen tegen deze risico’s.”

Niet speculeren over vermogen van een digitale pond

De commissie dringt er bij de Engelse centrale bank op aan niet te speculeren over het vermogen van “een digitale pond om problemen op te lossen die het wellicht niet kan oplossen” en om ervoor te zorgen dat een digitaal pond niet bijdraagt aan het reeds bestaande probleem van financiële uitsluiting gecreëerd door de fiat-economie.

Hoewel zowel de Bank of England als HM Treasury de noodzaak van een digitaal pond in de toekomst erkennen, is er nog aanvullend voorbereidend werk nodig om de benodigde infrastructuur op te bouwen. Factoren zoals de afname van het gebruik van papiergeld, de opkomst van nieuwe vormen van particulier uitgegeven digitaal geld, en internationale ontwikkelingen op het gebied van CBDC zullen mogelijk van invloed zijn op de beslissing om na de ontwerpfase door te gaan met de lancering van het digitale pond.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen