Bitcoin

Het tijdperk na de Bitcoin halving zal als nooit tevoren zijn

Het nieuwe Bitcoin tijdperk, die gestart is na de laatste halving, gaat mogelijk voor een geheel nieuwe financiële orde zorgen.


Analyse van de derde halving

Na de recente, derde halving bevindt Bitcoin zich nu in het vierde blokbeloningstijdperk. In de aanloop naar het evenement deelden experts verschillende voorspellingen. Ze varieerden van capitulatie van miners tot de ineen stortingen van de hashrate tot prijsvoorspellingen van een half miljoen dollar.

Veel van de analyses waren gericht op historische trends die volgden na de eerste en tweede halving. In een periode van ongeveer een jaar na deze eerdere halvingen zagen we de Bitcoin prijs omhoogschieten. Echter lijkt de derde halving anders dan alle andere.


Bitcoin moet de financiële wereld veranderen

Satoshi Nakamoto heeft de tekst The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.beroemd ingevoegd in de code van het eerste blok van het Bitcoin netwerk. Het was een signaal om een nieuwe financiële wereld te starten. Vermoedelijk ook de bewegwijzering door de uitvinder van Bitcoin van een nieuwe monetaire orde. Een orde waarin het eindeloos printen van geld overbodig zou worden.

De halvering van blokbeloningen herinnert aan de belofte van Bitcoin om een nieuw en meer verantwoordelijk tijdperk van monetair beleid in te luiden. Bitcoin werd bedacht in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis en de uitgebreide reddingsplannen van centrale banken wereldwijd. De de twee halveringen sindsdien zijn echter opgetreden in periodes van relatieve stabiliteit (hoewel de rentetarieven historisch laag zijn gebleven).

De recente derde halving viel echter samen met de ongekende uitbreiding van de geld na de COVID-19 pandemie. Zoals de nieuwste spraakmakende investeerder van Bitcoin, Paul Tudor Jones, opmerkte, is sinds februari 3,9 biljoen dollar gedrukt. Dat is het equivalent van 6,6% van de wereldwijde economische output. Hij schreef het volgende:

“We zijn getuige van de grote monetaire inflatie. Het is een ongekende uitbreiding van elke vorm van geld, in tegenstelling tot alles wat de wereld ooit heeft gezien.”


Het systeem is overspoeld met geld

In de tijd dat de Bitcoin ontwikkelt werd bevond de wereld zich ook in een financiële crisis. Echter was die crisis lang niet zo hevig als de corona crisis waar we ons nu in bevinden. De Amerikaanse en daarbij alle andere centrale banken ter wereld blijven miljarden euro’s de economie in pompen. Vele malen meer dan dat gebeurde in 2008. Dit kan mogelijk gaan zorgen voor een enorme inflatie.

Op dit moment is BTC nu bijna net zo schaars als goud in termen van stock-to-flow. Het huidige tarief is nu 6,25 BTC voor elk blok dat gemined wordt. Daarmee is het stock to flow ratio van de munt 56 jaar. De stock-to-flow ratio van goud is 58,3.

Terwijl Bitcoin twee keer zo schaars is als vóór de halving, verslappen de fiat-valuta’s. Scott Pelley vroeg de voorzitter van de Fed zei op 13 mei dan ook het volgende op de vraag: “Eerlijk gezegd heb je het systeem gewoon overspoeld met geld?’ Powells antwoord luidde: ‘Ja dat hebben we gedaan. Dat is een andere manier om erover na te denken.”


Bitcoin is bestand tegen inflatie

Door de crisis waarin we ons bevinden wordt het post-derde-halvingstijdperk het best vergeleken met het eerste blokbeloningstijdperk. Dit omdat de wereld zich toen ook in een crisis bevond waar enorme hoeveelheden geld bijgedrukt werden.

Met een jaarlijkse uitgiftekoers van 1,8%, vergelijkbaar met die van goud, heeft de derde halving een verhandelbaar investering gecreëerd dat bestand is tegen inflatoire druk.

Men zou zich echter kunnen voorstellen dat Satoshi dit voorzag. Zijn boodschap van in het Genesisblok verwijst naar een valuta die immuun is voor inflatie. Net zoals goud hetzelfde niveau van immuniteit geniet tegen devaluatie via overproductie.

Het afgelopen decennium werd natuurlijk al wel gekenmerkt door kwantitatieve versoepeling. Maar de enorme hoeveelheid geld die wordt gedrukt in deze crisis is een overtuigend argument voor Bitcoin als een geweldige investering.

De derde halving is dus symbolischer dan de vorige twee. Het heeft het potentieel om een geheel nieuwe financiële orde in te luiden, net zoals de uitvinder het meer dan tien jaar geleden bedoelde.

 

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk