IMF
Regulatie

IMF spoort aan tot modernisering van belastingstelsel voor Crypto

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) benadrukt de noodzaak om wereldwijde belastingsystemen te moderniseren om de opkomst van crypto-activa te kunnen bijhouden, volgens een recente verklaring van de organisatie.

Belastingstelsels aanpassen voor opkomst cryptoactiva

In een gloednieuwe blogpost heeft het IMF zijn zorgen geuit over de noodzaak om het belastingstelsel bij te werken om de opkomst van cryptoactiva aan te kunnen. Het IMF benadrukt dat de anonimiteit en gedecentraliseerde aard van deze digitale activa uitdagingen vormen voor overheden wereldwijd.

Vooral belastingontduiking wordt gezien als een kritiek probleem wanneer crypto op grote schaal wordt gebruikt als ruilmiddel voor transacties. Het IMF wijst erop dat cryptotransacties overeenkomsten vertonen met contante transacties in hun potentieel om onopgemerkt te blijven voor belastingdiensten. Hoewel het huidige aandeel van aankopen met crypto nog bescheiden is, waarschuwt het IMF dat een grootschalig gebruik zonder voorbereiding van belastingsystemen kan leiden tot wijdverspreide ontduiking van btw en verkoopbelastingen, wat resulteert in aanzienlijke dalingen van overheidsinkomsten. Dit kan weleens de grootste bedreiging vormen voor crypto.

Uitdagingen voor belastingbeheer bij gedecentraliseerde transacties

Het IMF erkent dat veel van de bedreigingen met betrekking tot belastingontduiking beheersbaar zijn wanneer de meeste crypto-activiteiten plaatsvinden via gecentraliseerde beurzen. Deze beurzen kunnen onderworpen worden aan standaard “ken uw klant”-traceringsregels en mogelijk zelfs bronbelasting. Veel landen zijn momenteel bezig met het invoeren van dergelijke regels in de hoop dat de naleving van de belastingwetgeving zal verbeteren.

Toch ziet het IMF gedecentraliseerde beurzen (DEX’en) als een ander soort uitdaging voor autoriteiten. Het wordt namelijk steeds lastiger om belastingontduiking aan te pakken wanneer mensen transacties verrichten via deze gedecentraliseerde platforms of rechtstreeks via peer-to-peer transacties, waarbij geen centraal orgaan toezicht houdt op deze uitwisselingen. Dergelijke vormen van transacties blijven buitengewoon moeilijk te doorgronden voor belastingbeheerders. Het IMF is bezorgd over de mogelijkheid dat rapportagevoorschriften en het falen van bepaalde tussenpersonen in de crypto-industrie mensen zouden kunnen stimuleren om steeds meer transacties uit te voeren via gedecentraliseerde beurzen of rechtstreeks tussen individuen. Dit brengt echter aanzienlijke uitdagingen met zich mee, aangezien er geen centraal bestuursorgaan is dat toezicht houdt op dergelijke transacties.

Al met al benadrukt het IMF dat het bijwerken van het belastingstelsel essentieel is om ervoor te zorgen dat cryptoactiva op een gecontroleerde en transparante manier belast kunnen worden. Door de uitdagingen die voortvloeien uit de anonimiteit en gedecentraliseerde aard van deze digitale valuta aan te pakken, kunnen overheden hun inkomsten beschermen en een gelijk speelveld creëren voor alle betrokken partijen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen