Big Laundry Saloon
Regulatie

In 2021 is het witwassen van cryptogeld met kwart gestegen

Volgens een nieuw rapport afkomstig van Chainalysis, zou er in 2021 circa $8.6 (€7.7) miljard aan waarde zijn witgewassen via cryptocurrencies. Alhoewel dit een stijging is van circa 25% ten aanzien van 2020, ligt dit nog ruim onder het record in 2019.


Witwassen via cryptocurrencies

Het jaar 2019 werd er een recordbedrag van $10.9 (€9.7) miljard via cryptocurrencies witgewassen. Naar eigen schatting denkt Chainalisys dat sinds 2017 ongeveer $33.4 (€29,9) miljard via cryptocurrencies witgewassen is.

Alhoewel het uiteraard een aanzienlijk bedrag is dat sinds 2017 via cryptocurrencies witgewassen is, blijkt dit niks vergeleken met de geschatte $2 biljoen die jaarlijks aan fiat-valuta’s witgewassen worden via onder andere wapen- en drugshandel. Het is echter niet zo eenvoudig om een betrouwbare schatting te maken voor de hoeveelheid fiat-valuta die jaarlijks witgewassen wordt. Het daadwerkelijke bedrag dat witgewassen wordt kan wellicht nog veel hoger uitvallen. Het Chainalysis-rapport meldt hierover het volgende:

“Het grootste verschil tussen het witwassen van geld op basis van fiat en op cryptocurrency gebaseerd is dat we, vanwege de inherente transparantie van blockchains, gemakkelijker kunnen traceren hoe criminelen cryptocurrency tussen wallets en services verplaatsen in hun pogingen om hun geld in contanten om te zetten.”


Wil jij crypto verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


DeFi-protocollen in het zicht van criminelen

Het is dit jaar wel voor het eerst sinds 2018 dat gecentraliseerde exchanges (CEX) minder dan de helft van de totale witgewassen waarde vertegenwoordigen. Circa 47% zou naar verluidt witgewassen zijn via gecentraliseerde exchanges in 2021. Dit suggereert dat criminelen nieuwe manieren gevonden hebben voor het witwassen via cryptocurrencies.

Voornamelijk DeFi-protocollen hebben een aanzienlijke stijging gezien in illegale activiteiten. Waar DeFi-protocollen in 2020 circa 2% van het totale witgewassen geld vertegenwoordigden, is dat in 2021 gestegen tot 17%.

Naast DeFi-protocollen zagen ook miningpools en mixers een aanzienlijke waardestijging, die voornamelijk werden ontvangen via illegale adressen. Per activa zagen altcoins de grootste concentratie, aangezien 68% van de witgewassen naar de 20 grootste stortingsadressen ging die voor illegale activiteiten werden gebruikt. Ethereum (ETH) was de volgende met 63%, stablecoins met 57% en Bitcoin (BTC) was verreweg het minst geconcentreerd met slechts 19% die naar de topadressen ging.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk