Bitcoin

Intel lanceert nieuwe Bitcoin miningchips gericht op duurzaamheid

Intel heeft vandaag zijn “Intel Blockscale ASIC” gelanceerd. Dit is een Bitcoin miningchip die in februari werd aangekondigd.


Nieuwe energie efficiëntere mining chip

De chip heeft een hash rate van 580 GH/s (gigahashes per seconde) en verbruikt slechts 26 J/TH (joules per terahash). Hierdoor is de chip veel efficiënter dan anderen. De hash rate meet hoe snel een miner antwoorden kan genereren op het volgende blok van Bitcoin. Joules per terahash meten hoeveel energie er wordt verbruikt om elke terahash te produceren. Een terahash is gelijk aan 1 biljoen hashes.

Ter vergelijking, Bitmain’s Antminer S19 Pro+ Hyd levert een hash rate van 198 TH/s terwijl hij 27,5 J/TH verbruikt. De gerelateerde specificaties van MicroBT’s Whatsminer M30S++ zijn 112 TH/s bij 31 J/TH.

Zoals Intel op zijn site uitlegt, is de chip gebouwd met een focus op energieduurzaamheid. Het is gefocust op de ESG-zorgen (environmental, social, governance) die de industrie blijven kwellen. De mede-oprichter van Ripple steunt momenteel een campagne om Bitcoin mining volledig te beëindigen. Bitcoin mining gebruikt cumulatief meer energie dan Noorwegen.

Deze energie gerelateerde angsten beïnvloeden zelfs beleidsmakers. Vorige maand heeft de Europese Unie een verbod op Bitcoin mining ingediend als onderdeel van een crypto reguleringspakket. Echter verwierpen de wetgevers deze versie van het wetsvoorstel.

“Om dit nieuwe computertijdperk aan te drijven, levert Intel oplossingen die een optimale balans tussen hashing-doorvoer en energie-efficiëntie kunnen bieden. Ongeacht de omgeving waarin een klant werkt.” Aldus vice-president Balaji Kanigicherla in een verklaring.


Eerste klanten

De chip zal naar verluidt ook “on-chip temperatuur- en spanningsdetectiemogelijkheden” bevatten. Daarnaast bevat het ondersteuning voor 256 geïntegreerde schakelingen per chain, die geen van beide deel uitmaakten van Intel’s originele “Bonanza Mine” -processor. Bovendien beweert het bedrijf dat het vanwege de “aard” van het gebruikte silicium in volume kan worden geleverd “zonder de levering van nieuwe CPU’s en GPU’s in gevaar te brengen.”

Jack Dorsey, de CEO van Block, merkte vorig jaar op dat de productie en levering van silicium “te geconcentreerd” en “overmatig beperkt” waren, voorafgaand aan Intel’s markttoetreding. Block zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar een van de eerste klanten zijn van Intel’s nieuwe chip. Block is gericht op het bouwen van een eigen energie-efficiënt mining systeem. Andere eerste kopers zijn Argo Blockchain, Hive Blockchain Technologies en GRIID Infrastructure.

“In 2023, en daarna, zal Intel werken met en leveren aan potentiële klanten die de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf delen.” Aldus het bedrijf

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk