Ethereum Merge
Ethereum

Is de Ethereum merge tot nu toe een succes voor het netwerk?

Het is inmiddels een paar maanden geleden dat Ethereum is overgestapt van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om met miners aan het werk te gaan op het netwerk van Ethereum en dat er een stuk minder stroom nodig is om het netwerk aan de praat te houden. De tijd zal ons moeten leren in hoeverre dat qua beveiliging een slimme keuze is geweest voor Ethereum.

De echte test moet nog komen

De eerste echte test voor de weerbaarheid en veiligheid van het netwerk moet in die zin nog komen. Er is nog geen echte aanval op Ethereum geweest, waardoor nog moet blijken in hoeverre het netwerk dat van zich af kan slaan. In principe hebben een paar gecentraliseerde staking-partijen als Coinbase, Kraken en Binance een groot deel van het netwerk in handen. Dit komt omdat mensen deze partijen gebruiken om Ether voor hen te staken.

De grootste ‘aanval’ op Ethereum tot nu toe is waarschijnlijk het verbod op Tornado Cash van de Verenigde Staten geweest. Dit is een zogenaamde coin-mixer, waarmee het mogelijk is om je sporen op Ethereum uit te wissen. Volgens de Amerikaanse overheid gebruikte Noord-Koreaanse hackers dit om hun gestolen fondsen wit te wassen en bij beursplatformen voor fiatgeld om te wisselen. Dat is nu dus niet meer mogelijk, omdat de meeste beursplatformen Ethers vanuit Tornado Cash niet meer accepteren.

Inflatie flink gedaald

De grootste overwinning die Ethereum boekte met de overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is waarschijnlijk de daling van de inflatie. Op het moment van schrijven ligt de inflatie binnen Ethereum op 0,010 procent op jaarbasis. Voordat het netwerk overging op Proof-of-Stake, lag dat percentage nog op 3,585 procent. Dat was het dubbele van Bitcoin, dat op dit moment een inflatie van 1,716 procent kent.

Sinds de Merge is de inflatie van Ethereum echter een stuk lager uitgekomen dan die van Bitcoin. Qua koersprestaties heeft Ethereum er echter nog niet veel aan gehad. Sinds de Merge is de koers tot nu toe alleen nog maar gedaald.

Wat dat betreft is het nog maar de vraag wanneer het weer de goede kant opgaat met de Ethereum koers. Tot nu toe is het nog enorm winter in het crypto-landschap en er zijn weinig ontwikkelingen gaande die dat om lijken te kunnen draaien. Het is zomaar mogelijk dat ook de volgende paar maanden op deze manier doorgaan.

Ethereum nieuws

JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
SEC duwt deadline Invesco Galaxy Spot Ethereum ETF naar 2024
Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Meer nieuws

Meest gelezen