Blockchain

Italiaans dorp creëert valuta om COVID-19 aan te kunnen

Een Italiaans dorpje heeft zijn eigen valuta gecreëerd om lokale bedrijven te ondersteunen in de lockdown door het Coronavirus.


Gelokaliseerde valuta

Castellino del Biferno, een klein Zuid-Italiaans dorpje met 550 inwoners, is begonnen met het slaan van hun eigen munteenheid, de ‘Ducati’. Het doel van de valuta is om hun lokale economie te ondersteunen tijdens de pandemie.

De burgemeester van de stad, Enrico Fratangelo, had 12 jaar lang onderzoek gedaan naar het slaan van munten. Nu kreeg hij eindelijk de kans om zijn ideeën op de proef te stellen. Hij vertelde hier het volgende over:

“We hebben besloten geld te slaan om ervoor te zorgen dat de lokale economie de impact van de situatie kan weerstaan. Hoe klein deze economie ook is.”


De economie ondersteunen

De Ducati munt wordt verdeeld onder inwoners op basis van hun economische behoeften en de inwoners kunnen het alleen aan essentiële goederen besteden. Om verwarring te voorkomen, is de waarde van 1 Ducati gelijk aan 1 euro.

De inwoners beheren het hele proces lokaal. Er is speciale zorg om ervoor te zorgen dat de briefjes het virus niet overdragen, volgens de copyshop-eigenaar Antonio Lannaocone:

“We beginnen met watermerkpapier, daarna drukken we de bankbiljetten op één vel papier. Vervolgens lamineren we het vel, zodat we de biljetten kunnen desinfecteren. Zodra het is gelamineerd, snijden we de bankbiljetten in hun uiteindelijke afmetingen.”

Elke twee weken mogen de winkels hun Ducati inleveren bij de gemeente in ruil voor het overeenkomstige bedrag in euro.


Het is niet de eerste keer dat dit gedaan wordt

Het idee van een sterk gelokaliseerde valuta is in 2016 al in Italië uitgeprobeerd. Gioiosa, ook in het zuiden van Italië, is de thuisbasis van een groep asielzoekers en gebruikt een lokale valuta die je alleen in lokale winkels kan uitgeven. Deze aanpak wordt de ’ticket aanpak’ genoemd en zorgt ervoor dat lokale bedrijven kunnen profiteren. Hierdoor wordt eventuele spanning met de nieuwkomers weggenomen.


Toont dit de behoefte aan een digitale valuta aan?

De huidige situatie die economieën over de hele wereld confronteert, brengt de potentiële voordelen van cryptocurrencies aan het licht. De oplossing van deze stad is een nieuwe stap richting een digitale valuta.

De Ducati, hoewel een innovatieve oplossing, zou alleen werken in een zeer kleinschalige economie omdat het risico op besmetting en vervalsing met toenemende populariteit toeneemt, naast de hoge productiekosten.

Een digitale versie van de Ducati zou erg lijken op een digitale valuta van de centrale bank en zou niet dezelfde kosten hebben als het slaan van Ducati, noch zou het besmetting of vervalsing in gevaar brengen.