alibaba
Blockchain

Joseph Tsai, bekend om zijn pro-crypto standpunt, zal de nieuwe voorzitter worden van Alibaba

Alibaba wijst Joseph Tsai aan als voorzitter te midden van een bedrijfsreorganisatie en scheiding van de technologische diensten van haar retaildivisies. Tsai, een medeoprichter van het bedrijf, is bekend om zijn enthousiasme voor cryptogeld en zijn investeringen in de Web3-sector. Deze benoeming onderstreept mogelijk Alibaba’s bereidheid om de opkomende trend van Web3 en cryptocurrencies in China te omarmen.

Joseph Tsai: Ik houd van Crypto

Tsai heeft zijn interesse in de Web3-ruimte voor het eerst kenbaar gemaakt in december 2021, met een beknopte tweet: “I like Crypto”

Op dat moment heeft Tsai niet expliciet toegelicht wat hij precies bedoelde. Echter, gedurende het afgelopen jaar is hij actief geweest als investeerder in deze sector. Uit een rapport van de South China Morning Post in januari 2023 bleek bijvoorbeeld dat Blue Pool Capital, het familiekantoor van Tsai, een minderheidsaandeelhouder was in FTX.

Daarnaast heeft Tsai deelgenomen aan fondsenwervingsrondes van diverse projecten, waaronder de Polygon-ronde in februari 2022, de fondsenwerving van het Web3-fantasysportplatform Fast Break Labs, en de ronde van Artifact Labs, een NFT-platform dat voortkwam uit de South China Morning Post, waarvan Tsai voorzitter is.

Bovendien is Tsai ook eigenaar van de Brooklyn Nets, waar twee prominente spelers, Kevin Durant en Spencer Dinwiddie, betrokken zijn geraakt bij crypto. Durant heeft in 2021 een deal gesloten met Coinbase (COIN) en heeft ook een tweejarige deal gesloten met Dapper Labs. Dinwiddie heeft zijn arbeidscontract getokenized en heeft gesproken op de CoinDesk’s Consensus-conferentie.

Heeft China interesse in Crypto?

Het blijft echter de vraag in hoeverre China daadwerkelijk interesse toont in cryptocurrency.

Hong Kong, een Speciale Administratieve Regio met enige mate van autonomie, heeft voorgestelde regelgeving opgesteld om vergunde handel in digitale activa mogelijk te maken binnen het gebied. Niettemin zijn critici van mening dat deze regels te restrictief zijn en de markt vertragen wat betreft serieuze institutionele betrokkenheid.

“Het huidige kader in Hongkong wordt door velen als weinig aantrekkelijk beschouwd,” betoogde Leo Weese, medeoprichter en voorzitter van de Bitcoin Association of Hong Kong, in gesprek met CoinDesk. Hij wees op de beperkte omvang en onbewezen aard van de markt, het gebrek aan bancaire partnerschappen en het beperkte aanbod van producten als obstakels voor een grotere betrokkenheid.

Banken hebben terughoudend gereageerd, en de Hong Kong Monetary Authority heeft druk uitgeoefend op enkele belangrijke spelers in de financiële sector om klanten aan te trekken die geïnteresseerd zijn in crypto.

In de rest van het land omarmt men digitale activa op de blockchain, zij het met uitzondering van cryptocurrency. Niet-fungibele tokens (NFT’s) worden bijvoorbeeld toegestaan, op voorwaarde dat ze niet speculatief van aard zijn. In 2021 heeft Alibaba’s Alipay zelfs de verkoop van NFT’s beperkt, waarbij gebruikers de tokens pas na een periode van 180 dagen mochten verhandelen.

Beijing definieert Web3 als een internet dat wordt versterkt door kunstmatige intelligentie, blockchain, geavanceerdere processoren en robuustere netwerken. Het wordt beschouwd als de derde evolutie van het internet, los van de directe associatie met cryptocurrency.

Alibaba lijkt wellicht over informatie te beschikken die niet openbaar is, en mogelijk willen ze een executive team klaar hebben staan voor cryptocurrency in China – voor het geval dat moment aanbreekt. Het kan echter ook eenvoudigweg een kwestie zijn van het verplaatsen van leidinggevenden en het benoemen van een van de oprichters aan de top.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen