Bitcoin

Kan Bitcoin ooit waardeloos worden?

Hoewel het uiterst onwaarschijnlijk is (op korte termijn), is het technisch wel degelijk mogelijk dat de prijs van Bitcoin crasht tot nul.


Bitcoin is een van de meest winstgevende activa aller tijden

Bitcoin heeft een groot deel van zijn bestaan een opwaartse trend doorgemaakt, met een prijsstijging van nul tot wel $28.500 in minder dan een decennium. De cryptocurrency is een van de grootste valuta’s ter wereld en is in zijn korte levensduur een van de meest winstgevende activa aller tijden geworden.

Ondanks deze groei hebben de tegenstanders van Bitcoin lang betoogd dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het weer instort tot nul. Calvin Ayre, voormalig voorstander van Bitcoin Cash, verklaarde in juli dat Bitcoin waardeloos is. Ook de Amerikaanse zakenmagnaat Warren Buffett heeft Bitcoin regelmatig voor gek gezet, hij vertelde aan CNBC dat alle cryptocurrencies waardeloos zijn.


Grote investeringen in Bitcoin

In de tweede helft van dit jaar investeerden Bitcoin-voorstanders zoals Michael Saylor juist enorme hoeveelheden in BTC. Saylor, CEO van MicroStrategy, heeft sinds de zomer meer dan $1,3 miljard in BTC geïnvesteerd. Hij is ervan overtuigd dat Bitcoin de wereld zal veranderen op dezelfde manier als Facebook, YouTube en Amazon dat deden. Talloze anderen hebben Saylor hierna gevolgd. MassMutual, een 169 jaar oude investeringsmaatschappij, investeerde $100 miljoen in de munt. SkyBridge Capital, een hedgefonds opgericht door de voormalige communicatiemanager van Trump, Anthony Scaramucci, dat toezicht houdt op $9,3 miljard, investeerde $25 miljoen in een Bitcoin Fund.

Er wordt aangenomen dat dergelijke investeringen door instellingen aanleiding hebben gegeven tot de huidige bull-run. Dit bewijst dat de munt, die nu een marktkapitalisatie heeft van meer dan $500 miljard, zal blijven bestaan. Maar wat is er eigenlijk nodig voordat Bitcoin 100% van zijn waarde verliest? Veel, zo lijkt het.


Zou Bitcoin echt naar nul kunnen crashen?

In 2018 publiceerden twee economen van Yale University (Yukun Liu en Aleh Tsyvinski) een rapport met de titel ‘Risks and Returns of Cryptocurrency’. Hierin onderzochten de auteurs het risico op het instorten van Bitcoin tot nul in één dag. Door de historische rendementen van Bitcoin te gebruiken om de risico-neutrale kans op een ramp te berekenen, ontdekten de auteurs dat de kans varieerde van 0% tot 1,3%. Op het moment van publicatie was dit ongeveer 0,4%. Ter vergelijking: Tsyvinski stelde in een interview met YaleNews dat de euro (EUR) 0,009% kans op hetzelfde heeft.

Anderen beweren dat Bitcoin uiteindelijk tot nul zal crashen omdat het geen intrinsieke waarde heeft. Hoewel het geen intrinsieke waarde heeft, wordt Bitcoin ondersteund door het vertrouwen van de consument en wiskunde. Dit lijkt enigszins op fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar (USD) en het Britse pond (GBP). Deze werden ooit gedekt door goud (dat een intrinsieke waarde heeft), maar worden nu ondersteund door de overheid. Sommigen zouden echter beweren dat de Amerikaanse dollar gedekt wordt door schulden.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Verschillende scenario’s

Als Bitcoin echt tot nul zou crashen, zou dit betekenen dat het ofwel onmogelijk zou zijn om het te verhandelen of om te ruilen voor goederen en diensten, of dat de liquiditeit aan de koopzijde tot nul is gedaald. Realistisch gezien is er een scenario die dit zou kunnen veroorzaken; namelijk wanneer Bitcoin door alle wereldregeringen wordt verboden. Het zou dan illegaal zijn om het te bezitten of te gebruiken – zoals het geval is in een handvol landen.

Dit zou ook vereisen dat het hele Bitcoin-netwerk wordt uitgeschakeld, alle knooppunten offline worden gehaald – inclusief de knooppunten in de ruimte. Ook moet het onmogelijk zijn om nieuwe op te zetten. Dit zou het theoretisch gezien onmogelijk maken om Bitcoin te verhandelen, waardoor het waarschijnlijk waardeloos wordt. Dit zou echter bijna onmogelijk zijn om te bereiken.

Een andere mogelijkheid is dat Bitcoin simpelweg wordt vervangen door een betere cryptocurrency of een soortgelijk alternatief betalingssysteem. Hierdoor zou Bitcoin overbodig worden en daarom waardeloos als betaalmethode of waardeopslag. Dit scenario zou echter waarschijnlijk enkele jaren – misschien zelfs decennia – duren.

Hoe het ook zij, het is waarschijnlijk dat Bitcoin altijd enige waarde zal behouden. Hetzij als verzamelobject, of als historisch artefact voor toekomstige generaties.

Een soortgelijk fenomeen werd relatief recent waargenomen, toen de Reserve Bank of India (RBI) in november 2016 Rs 500 en 1000 biljetten demonetiseerde vanwege een enorme toename van valse biljetten. Hoewel authentieke Rs 500- en 1000-bankbiljetten in India niet langer als wettig betaalmiddel kunnen worden gebruikt, behouden ze nog steeds enige waarde als kunstwerken of als curiositeit.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk