india-crypto
Regulatie

Kan Crypto inwoners India helpen? Miljardair Nandan Nilekani denkt van wel

Volgens de Indiase ondernemer en inmiddels miljardair ‘Nandan Nilekani’ heeft zich nu uitgesproken in het voordeel van cryptocurrencies. Dit komt te midden overwegingen vanuit de Indiase regering om een verbod te leggen op de digitale activa’s.


Crypto zien als opslag van waarde

Nilekani is de mede-oprichter van het grote Indiase technologiebedrijf Infosys. Ook is hij de ontwikkelaar geweest van het nationale biometrische ID-systeem genaamd Aadhaar. Tevens is Nilekani de voorzitter van een speciale Indiase commissie die zich focust op de beoordeling van digitale betalingen binnen het land. De commissie adviseert verschillende overheidsinstanties en tevens ook de Reserve Bank of India, de centrale bank uit het land. Hij heeft hierdoor al een grote naam voor zichzelf gecreëerd binnen de technologie- en (digitale) betalingenwereld.

Nilekani is onlangs in een online sessie opgekomen voor de vrijheid om cryptocurrencies zoals de Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) in het land gewoon toe te staan. Volgens hem moeten Indiërs hiermee gewoon in staat zijn om cryptocurrencies als activaklasse aan te schaffen wanneer zij dat willen. De miljardair ziet crypto dan ook als een opslag van waarde en heeft het volgende potentieel ervan geschetst:

“Wij moeten crypto zien als een activaklasse en mensen toestaan om crypto in hun bezit te hebben. Crypto als transactiemedium zal niet zo snel werken als UPI, dat zich richt op een miljard transacties per dag. Maar crypto heeft een enorm kapitaal met vele andere potenties.”

Nandan Nilekani

Onzekerheden misschien onterecht

Nilekani laat verder weten dat volgens hem de Indiase toezichthouders de ondernemingen die operationeel in het land moeten helpen om toegang te krijgen tot kapitaal via cryptocurrencies. De miljardair is echter wat voorzichtiger met zijn aanzien tegenover stablecoins en de digitale roepie. Hierover meldt hij het volgende:

“Ik weet niet zeker of wij een particuliere stabiele munt perse nodig hebben, of dat een digitale roepie goed genoeg zal zijn. We moeten kijken hoe het Indiërs zal gaan helpen, hoe MSME’s toegang kunnen krijgen tot kapitaal met behulp van Bitcoins. Geen enkele hoeveelheid technologie zal iemands mening beïnvloeden.”

Nandan Nilekani

In India wordt momenteel overwogen om een verbod te leggen op de handel in en het bezit van cryptocurrencies. Zo zouden er volgens anonieme bronnen een rapport klaarliggen dat een cryptoverbod omvat. Deze zal naar verluidt eerst nog moeten worden goedgekeurd voordat het verbod er daadwerkelijk komt. Dit heeft de onzekerheid ten aanzien van crypto’s en het gebruik ervan in het land aanzienlijk vergroot. Volgens de minister van Financiën uit India zou er echter geen plan liggen om Indiërs te verbieden om crypto’s als Bitcoin of Ethereum te verbieden. De onzekerheden die er momenteel zijn, zijn hierdoor misschien onterecht. Het is echter nog even afwachten of het verbod er daadwerkelijk komt of niet.