Bitcoin

Kan de Bitcoin de $20.000 bereiken in 2020?

De Bitcoin heeft het grootste deel van september tussen de $10.000 en $11.000 gehangen. Maar wat kunnen we verwachten voor de rest van 2020?


Bitcoin blijft consequent boven de $10.000

Nu september ten einde loopt, zet de Bitcoin zijn consolidatie patroon voort boven de $10.000, maar welk vervolg gaat dit krijgen?

Dit is de achtste week op rij dat de Bitcoin consequent boven de $10.000 handelt. Dit is een patroon van consolidatie waarvan veel analisten denken dat het later dit jaar zal plaatsmaken voor een bull run.

Volgens gegevens van CoinMarketCap lijkt de prijs van de Bitcoin continu stabiel te blijven boven de $10.000. Ondanks het feit dat het token vandaag tegen een iets lagere prijs verhandeld dan een week geleden. Dit komt overeen met het prijspatroon voor het grootste deel van de maand september. Het patroon ligt sinds vrijdag 4 september bijna de hele tijd tussen de $10.000 en de $11.000.

BTC bevindt zich in een consolidatie patroon – Bron: Tradingview

Potentiële bull-run

Het uitblijven van enige grote volatiliteit in de afgelopen weken kan voornamelijk ten goede komen van institutionele handelaren. Terwijl detailhandelaren, die de neiging hebben om rond grotere prijs gebeurtenissen in te kopen en verkopen, kopen institutionele handelaren juist in stabiele periodes.

Crypto analist Jack Choros vertelde dat elke consolidatie een goede zaak is voor de volgende bull run. Daarnaast zei hij:

“De Bitcoin zal tegen het einde van het jaar in de buurt van de $20.000 komen. Let op mijn woorden.”

Maar is er inderdaad dit jaar nog een bull run haalbaar?

Steeds vaker kijken analisten naar hoe de Amerikaanse dollar presteert. Sinds de grote crash in maart zijn de Bitcoin prijs en de dollar koers namelijk omgekeerd gecorreleerd. Dat betekent dat wanneer de dollar kracht verliest de BTC prijs neigt te stijgen.


Bitcoin omgekeerd evenredig aan de dollar

De bekende omroep en financieel analist Max Keiser merkte dit fenomeen ook op door dinsdag te tweeten dat de Bitcoin, net als goud, omgekeerd evenredig is aan de dollar.

Voorbeeld: De afgelopen weken consolideerde de dollar index (DXY) zich zijwaarts, net als de prijs van de Bitcoin. Maar de afgelopen dagen heeft de DXY een opwaartse impuls ervaren, wat een negatief effect heeft gehad op de prijs van de bitcoin.

De afgelopen vijf dagen heeft de DXY daadwerkelijk een opwaartse beweging gemaakt van ongeveer 92,89 naar ongeveer 94,30.

Hoewel de dollar mogelijk op de korte termijn herstelt, kunnen de aanhoudende effecten van het coronavirus en de daaropvolgende economische gevolgen voor de wereldeconomie de dollar op de lange termijn blijven onderdrukken.

Een groot aantal investeerders gebruikt daarom de Bitcoin als afdekking tegen verzwakkende fiat valuta. Daarnaast gebruikt het de Bitcoin als hedge tegen volatiliteit op de goud en edelmetaalmarkt.

De Bitcoin zou dus kunnen profiteren van een slecht presterende dollar. De Bitcoin is ontwikkeld als gevolg van de financiële crisis van 2008. Een volgend belangrijk mijlpaal voor crypto valuta is de broodnodige duidelijkheid over de regelgeving die het naar de mainstream zou kunnen brengen.


Nieuwe regelgevende ontwikkelingen in de VS en de EU

Deze duidelijkheid over de regelgeving is mogelijk al onderweg. Vorige week vonden twee belangrijke regelgevende ontwikkelingen plaats in de crypto industrie. Dit gebeurde zowel in de Europese Unie als de Verenigde Staten.

Beide ontwikkelingen hadden te maken met het standaardiseren van regelgeving die relevant is voor de crypto wereld. In de EU lekte een concept uit van een nieuwe set regels voor de crypto wereld van de Europese Commissie. Deze staat bekend als de ‘Markets in Crypto-Assets’ (MiCA) en werd gedeeld via het internet. In de VS kondigde de Conference of State Bank Supervisors (CSBS) de lancering aan van MSB Networked Supervision. Dit is een set van richtlijnen voor grote Money Service Businesses (MSB’s) in de VS.

De prijs van de Bitcoin leek op geen van deze ontwikkelingen te reageren. Meer duidelijkheid over de regelgeving in de crypto wereld zou kunnen zorgen voor verdere acceptatie van cryptocurrencies.

Ciara Sun, hoofd van de global markets bij Huobi Group, gaf commentaar op de regelgevings-behoeften van institutionele handelaren. Grotere instellingen hebben hogere nalevings-vereisten, maar regelgevende instanties hebben in het verleden niet genoeg advies gegeven over digitale assets.

“Dit onduidelijke regelgevingslandschap heeft het voor grotere instellingen riskanter gemaakt.”


Een groeiend wantrouwen

Tegelijkertijd kan de rol van grotere banken op wereldschaal afnemen. Dit heeft te maken met vertrouwen. Eerder deze maand meldde de BBC dat uit gelekte documenten bleek dat enkele van ’s werelds grootste banken criminelen hebben toegestaan zwartgeld over de hele wereld te verplaatsen.

Juan Aja Aguinaco van Shyft Network zei dat het recente lek van FinCEN-documenten een enorm voordeel voor de crypto betekent.

“Het lek toonde verder aan dat de traditionele financiële instellingen de bestaande maatregelen ter bestrijding van het witwassen van geld niet naleven. Uitdagerbanken en andere fintech startups, willen samen met blockchain bedrijven de wereld laten zien dat ze het beter kunnen. Daarnaast willen ze gebruikers betere producten en diensten aan bieden.”

Zelfs met een groeiend wantrouwen in grote financiële instellingen, zal een zinvolle acceptatie van crypto valuta tijd vergen.


Sociaal-politieke factoren

Er zijn echter een aantal andere factoren die de acceptatie van crypto valtuta over de hele wereld kunnen versnellen. Denk bijvoorbeeld aan de Covid-19 pandemie. Het lijkt er nu op dat er een tweede golf aan zit te komen en dat kan de economieën opnieuw hard treffen.

Bovendien is een van deze factoren de huidige politieke en sociale kwesties waarmee de Amerika te maken heeft. Normaal gesproken zijn verkiezingen in de VS een belangrijke generator van volatiliteit, zowel op traditionele als op crypto markten.

Deze verkiezingscyclus is misschien nog wel belangrijker voor de wereldeconomie. Het drama rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 heeft plaatsgemaakt voor een golf van burgerlijke onrust in de VS, die tijdens en na de komende verkiezingen zijn omslagpunt kan bereiken. Andere landen over de hele wereld ervaren ook burgerlijke onrust en politieke veranderingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Wit-Rusland, Mexico en Bolivia.

 

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen