money-laundering
Hack,

Kathryn Haun: “Witwassen wordt vrijwel nooit bestraft”

Volgens Kathryn Haun, aandeelhouder van investeringsbedrijf Andreessen Horowitz, wordt witwassen in de huidige financiële sector vrijwel nooit bestraft. In een interview op 22 oktober zei Haun dat “99,9% van alle witwas-criminaliteit niet wordt vervolgd”, terwijl overheden juist erg scherp zijn op het voorkomen van witwassen in de crypto-markt.


“We houden onszelf voor de gek”

Voor haar carrière als investeringspartner werkte Haun als federaal aanklager bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie. In deze positie was ze betrokken bij het oprollen van het beruchte Silk Road-netwerk, dat op grote schaal drugs en andere illegale middelen te koop aanbood voor crypto. Haun was eveneens degene die de eerste ‘crypto task force’ oprichtte in de VS. Om deze reden is zij erg bekend met (het gebrek aan) crypto-wetgeving en de risico’s van crypto-valuta’s.

De voormalig overheidsmedewerkster vindt de angst van het huidige financiële systeem voor witwas-risico’s van crypto verwonderlijk. Volgens haar is het absurd omdat het huidige systeem zelf totaal onmachtig is gebleken tegen grootschalig witwassen:

“Ons huidige systeem doet het behoorlijk slecht, zou ik zeggen. … 99,9% van alle witwas-criminaliteit wordt niet vervolgd. Ik getuigde hierover voor de Amerikaanse senaat. De persoon die de statistiek citeerde was een voormalig functionaris van Financiën. Ik dacht dat het niet waar kon zijn, maar ik heb het onderzocht en het klopt wel degelijk.”

“De financiële industrie besteedt 20 miljard dollar per jaar aan AML (Anti Money Laundering) en KYC (Know-Your-Customer-procedures)”, voegde ze eraan toe. “Dus ik zou willen vragen: werkt het eigenlijk wel? Ik denk niet dat het werkt.”

Haun is van mening dat er geen groot risico kleeft aan het overstappen op een nieuw gedecentraliseerd systeem. “Ik denk dat we onszelf voor de gek houden als we denken dat er veel gaat veranderen” met betrekking tot AML, zo liet ze optekenen.


Haun: “Tegen welke prijs?”

In het interview bespraken Haun en interviewer Kyle Bass in hoeverre peer-to-peer-betaalverkeer beperkt moet kunnen worden door overheden. In veel gevallen zijn autoriteiten van mening dat dit noodzakelijk is om illegale transacties te voorkomen.

De interviewer stelde dat een gecentraliseerd financieel systeem overheden meer controle geeft om de financiële infrastructuur te beschermen. Volgens hem zou cryptocurrency die controle kunnen verminderen, zo illustreert hij met een voorbeeld over IS:

“ISIS had 2 miljard dollar: het is een slecht bewaard geheim dat het wordt beheerd door Turkse banken. Hier is het terechtgekomen door echte banklieden die geld begonnen wit te wassen. In het huidige systeem is het voor de VS makkelijk om zulke acties te bestraffen, door mogelijkheden tot transacties te beperken. Dit kunnen we doen door de centrale aard van het systeem.”

Hierop reageerde Haun dat dit alleen een goede zaak is als we uit kunnen gaan van de goede aard van een overheid. Bovendien merkt ze op dat deze bepalende rol van de grote financiële instituties ook negatieve gevolgen heeft:

“Maar ik zou ook zeggen: tegen welke prijs doe je dat? Vandaag de dag zijn er nog 2 miljard mensen op de wereld die geen toegang hebben tot financiële diensten of een bank.”