Bitcoin Kazachstan
Regulatie

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges

De Kazachse Financial Monitoring Agency (AFM) heeft dit jaar de toegang tot bijna duizend crypto-exchanges geblokkeerd die de burgers van het land bedienden zonder de juiste registratie. Volgens een persbericht van 7 december, gepubliceerd op de officiële website van de overheid, heeft de AFM in 2023 de toegang geweigerd aan 980 illegale platforms.

Daarnaast zijn er 9 onderzoeken gestart naar “illegale wisseloperaties” en het witwassen van geld. De aankondiging werd gedaan door de voorzitter van de AFM, Ruslan Ostroumov, tijdens de bijeenkomst van de Euraziatische Groep voor de bestrijding van het witwassen van geld in China.

De ‘Digital Assets Law’ en het verbieden van cryptoplatforms

De ‘Digital Assets Law’, die in februari 2023 van kracht werd, verbiedt het creëren en verhandelen van digitale valuta en cryptocurrency-exchangesactiviteiten zonder een nationale licentie. Het Astana International Financial Centre (AIFC), dat fungeert als een speciale economische zone in Kazachstan, is belast met het verlenen van voorlopige goedkeuring voor operaties.

Opvallend is dat de lijst met geblokkeerde beurzen enkele grote internationale platforms bevat. In november kwam naar buiten dat Kazachse burgers geen toegang meer hadden tot de Coinbase-website nadat deze op bevel van het Ministerie van Cultuur en Informatie was geblokkeerd. Vertegenwoordigers van het ministerie legden uit dat het verzoek afkomstig was van het Ministerie van Digitale Ontwikkeling, dat Coinbase beschuldigde van het overtreden van de wet op digitale activa.

Tot op heden hebben slechts enkele platforms, waaronder Binance, Bybit, CaspianEx, Biteeu, ATAIX, Upbit en Xignal&MT, goedkeuring gekregen om in het land te opereren. De Kazachse overheid lijkt vastbesloten illegale crypto-activiteiten aan te pakken en streeft naar een strikte handhaving van de geldende regelgeving.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen