Man Miner Digging Bitcoin (BTC)
Bitcoin

Kazachstan in de top 3 van bestemmingen voor Bitcoin-mining

Kazachstan is een populair land geworden voor miners van Bitcoin (BTC). Het land staat hierdoor inmiddels wereldwijd op de derde plaats van grootste landen in termen van Bitcoin-Miners. Het land weet inmiddels al ongeveer een jaar zijn derde plek te verdedigen.

Alleen de VS en China boven Kazachstan

Sinds januari van dit jaar draagt Kazachstan ruim 13% (13,22%) bij van de totale Bitcoin hash-rate. Alleen de Verenigde Staten (VS) en China staan nog boven Kazachstan. Zij vertegenwoordigen respectievelijk 37,84% en 21,11% van de totale Bitcoin hash-rate.

Omgerekend naar exahashs per seconde, zou Kazachstan volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance circa 24,8 exahashes per seconde (EH/s) vertegenwoordigen. De VS en China dragen respectievelijk 71 EH/s en 39,6 EH/s bij aan deze hash-rate.

Afhankelijk van niet-hernieuwbare energie

Het is benoemingswaardig dat Kazachstan voor een groot deel afhankelijk is van niet-hernieuwbare energie, zoals olie, steenkool en aardgas tot 2020. Dit heeft de Europese Unie (EU) laten onderzoeken. Uit het onderzoek bleek het volgende:

De meeste steenkool wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en warmte, terwijl de meeste olie wordt gebruikt door eindgebruikers, met name in het wegvervoer.

Kazachstan grote plannen op het gebied van crypto

Het is niet geheel onverwacht dat Kazachstan populair is geworden. Eerder besloot de Chinese regering namelijk om een algemeen verbod op te leggen op Bitcoin, crypto-mining en de handel hierin. Sindsdien is Kazachstan erg open geweest tegenover crypto-miners. Het land was zelfs één van de eerste die de miners verwelkomde na het verbod.

De mining-activiteiten werden in China weer hervat in september van dit jaar, maar door het tijdelijke crypto-verbod heeft het land wel zwaar geleden. Het is niet meer de crypto-mininghub die het eerder altijd was. Het land is nu op dit gebied zelfs ingehaald door de VS.

Het land zou zelfs nog ingehaald kunnen worden door Kazachstan, nu zij een mechanisme willen implementeren die het converteren van crypto’s naar fiat-valuta’s officieel legaliseert. De president van het land heeft zelf inmiddels ook zijn visie gedeeld om van Kazachstan een leider te maken op het gebied van digitale technologie, het crypto-ecosysteem en gereguleerde crypto-mining. Hierover zei die als slot het volgende:

Wij zijn klaar om verder te gaan. Als dit financiële instrument zijn verdere relevantie en veiligheid laat zien, zal het zeker volledige wettelijke erkenning krijgen.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen