Wat is IOTA?
Een crypto project gericht op de 'Internet of Things'.
Meer over IOTA
1u | 24u | 7d | 14d | 30d | 1j |
---|
De IOTA koers van vandaag is . Het 24 uurs handelsvolume van IOTA ligt op . De koers is met . Dat betekent dat de IOTA koers met % is . IOTA is de nummer en heeft een marktkapitalisatie van . Wil je IOTA kopen? Dat kan. De beste plekken om IOTA te kopen zijn: Bitvavo, KuCoin, Binance en Coinbase. Je kunt meer aanbieders vinden op onze kopen/verkopen pagina.
IOTA is een project dat een hele nieuwe ledger technologie gebruikt. De ‘ledger’ van een blockchain-netwerk kan gezien worden als een soort grootboek, hier worden alle transacties in bijgehouden. De ledger technologie van IOTA wordt Tangle genoemd. Reguliere blockchain-projecten gebruiken een soort ‘blokken’ om data en transacties te verwerken en op te slaan, IOTA doet dat niet.
Met de Tangle gebruikt IOTA een Directed Acyclic Graph, hetgeen je ook terugvindt bij Hedera (HBAR). Deze manier van transactieverwerking en registratie zorgt voor een betere schaalbaarheid en meer efficiëntie. Dit zou het volgens velen veel bruikbaarder maken, maar ook zuiniger zijn. IOTA richt zich voornamelijk op het aanbieden van een platform van machine-to-machine transactie op het IoT-netwerk. Het is daarnaast een open-source platform en de token, MIOTA, is vrij verhandelbaar op exchanges.
IOTA is opgericht door vier oprichters. De oprichters zijn David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo en Serguei Popov. David is iemand die als de belangrijkste van de IOTO-community gezien wordt, mede dankzij zijn mediaoptredens en de visie en leiding in het project. Dominik neemt de dagelijkse leiding uit handen en onderhoudt het contact met zakelijke relaties. Sergey en Serguei werken voornamelijk aan de software development. Door de diepgaande kennis in verschillende werkvelden, hebben deze vier mannen allen bijgedragen aan de lancering van het project in 2017. Hierbij hielp een investering van 1.300 Bitcoin, wat destijds zo’n $500.000 was, wel flink. De investering is publiekelijk opgehaald met een ‘crowdsale’.
De koers van MIOTA was bij de lancering zo’n $0,63. Deze prijs was echter voor velen een koopje. Dit bleek uit de stijging naar de $5,25 in december 2017. Voor de snelle rekenaars onder ons; dat is een stijging van meer dan 700% in een periode van een paar maanden. Na deze piek volgde natuurlijk een onvermijdelijke daling. De daling bracht MIOTA bijna weer terug bij af: $0,98. Een beetje zijwaartse beweging in een paar maanden tijd verder en een verdere daling werd ingezet. Deze daling bracht MIOTA zelfs onder de prijs van de lancering, dat was even schrikken.
Toch pakte MIOTA het tempo weer op en steeg naar de $0,47 eind 2019. Helaas was dit ook niet te behouden voor de token. De prijs daalde weer en dit keer was het écht raak; MIOTA handelde tussen de $0,3 en $0,5 in 2019 en 2020. Daarna zette weer een flinke stijging in in begin 2021. Dit keer met een top 17 april 2021 op $2,52. Hierna weer een correctie, een opleving en een verdere daling; in januari 2023 handelt MIOTA tussen de $0,2 en $0,17. Dit hele verhaal is representatief voor de koers van MIOTA; het is een behoorlijk volatiele token.
De onderscheiding ten opzichte van andere cryptocurrency’s zit hem vooral in het gebruik van de Tangle technologie. Deze technologie zorgt voor snellere en beter schaalbare transacties en een transactienetwerk. Uiteindelijk leidt dit tot betere bruikbaarheid in de praktijk. Ook de non-existente transactiekosten zijn een voordeel, evenals het functioneren zonder de miners.
IOTA kan gekocht worden op verscheidene exchanges. De exchanges die MIOTA als token aanbieden, zijn bijvoorbeeld Bitvavo en Coinmerce. Zeker Bitvavo is een platform dat bekend staat als betrouwbaar.
Op zoek naar meer crypto koersen? Vind ze hier!
Zie hoeveel waarde je vandaag zou hebben als je dollar-cost averaging had toegepast op verschillende cryptocurrencies.
Voor hebben we historische gegevens vanaf , de hypothetische eerst investeringsdatum is daarop aangepast.