Wat is Stellar?
Het bedrijf achter de XLM token.
Meer over XLM
1u | 24u | 7d | 14d | 30d | 1j |
---|
De Stellar koers van vandaag is . Het 24 uurs handelsvolume van Stellar ligt op . De koers is met . Dat betekent dat de Stellar koers met % is . Stellar is de nummer en heeft een marktkapitalisatie van . Wil je Stellar kopen? Dat kan. De beste plekken om Stellar te kopen zijn: Bitvavo, KuCoin, Binance en Coinbase. Je kunt meer aanbieders vinden op onze kopen/verkopen pagina.
Stellar (XLM) is een open-source protocol op de blockchain. Het is opgericht om het versturen en ontvangen van geld vele malen goedkoper, makkelijker en sneller te maken. Het kan, volgens het project zelf, dus worden ingezet als een wereldwijd bancair systeem voor iedereen. Om dit te realiseren, maken ze gebruik van de Stellar Ledger. Deze Ledger verwerkt alle transacties snel en efficiënt volgens Stellar zelf.
Stellar Ledger, een gedecentraliseerde database, wordt gerund door zogeheten validatoren. Deze validatoren verifiëren de transacties en zorgen ervoor dat alles op de Stellar Ledger wordt geregistreerd. De validatoren kun je daarmee zien als een soort miners van het Stellar netwerk. Voor dit werk krijgen zij een vastgestelde vergoeding in Stellar Lumens (XLM).
Stellar is gelanceerd in 2014 door Jed McCaleb en Joyce Kim. Daarmee is dit project al vrij vroeg op de markt gekomen in vergelijking met andere cryptocurrency’s. Jed McCaleb heeft een tijdje gestudeerd aan Berkeley, maar is daarna gestopt en heeft eDonkey200 opgericht. Na een gefaald en achteraf crimineel gebleken Mt.Gox, begon McCaleb aan de oprichting van Ripple (XRP) en later Stellar samen met Joyce Kim. Jed, de softwareontwikkelaar, miljardair en filantroop is vrij mediaschuw en heeft samen met Joyce Stellar op de kaart gezet.
De koers van Stellar is enorm volatiel. Vanaf de oprichting tot aan 2017 was de koers vrij vlak; je betaalde voor één Stellar Lumen zo’n $0,002. Na een opleving tot de $0,05 in mei 2017, vlakte de koers weer af tot $0,015. Daarna gebeurde er iets bijzonders; de koers piekte op zeven januari 2018 op wel $0,65. Het lijkt misschien niet veel, maar dat is meer dan dertig keer de koers die twee maanden daarvoor werd genoteerd. Daarna zette er weer een daling in met een bodem op ongeveer $0,04 in maart 2020 met ondertussen hier en daar wat oplevingen.
Hierna volgde wéér een enorme piek in de koers. Ditmaal op zestien mei 2021 op $0,63. Daarna gebeurde hetzelfde als in de hele cryptomarkt; een daling. We bevinden ons nog steeds midden in de daling (lees: bearmarket) en de verwachting is dat de komende tijd er hetzelfde gaat uitzien. Toch ziet de koers van XLM er daarna goed uit; experts zijn zeer positief over dit project, zowel fundamenteel als technisch.
Stellar biedt interoperabiliteit tussen valuta’s; je kunt geld sturen en ontvangen in verschillende munten, waaronder dus vreemde valuta en cryptocurrency’s. Daarnaast biedt het iedereen de mogelijkheid om geld te ontvangen en versturen. Het is laagdrempelig, snel, kostenefficiënt en toegankelijk voor iedereen. Digitaal geld toegankelijk maken voor de hele wereld, dat maakt Stellar speciaal.
Stellar kopen kan, net als bij vrijwel iedere andere crypto, via een exchange. Een exchange bied je de mogelijkheid om cryptocurrency’s te kopen met je eigen valuta; dat kunnen dollars of euro’s zijn. Een aantal voorbeelden van vrij bekende exchanges zijn Bitvavo, Binance en Coinmerce. In ieder geval zul je je niet blauw betalen aan transactiekosten; die van Stellar zelf zijn nog minder dan één cent per transactie.
De transactiekosten kunnen uiteraard wel verschillen wat betreft de fees die exchanges hanteren. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je altijd moet oppassen met waar je je cryptocurrency’s stalt.
Op zoek naar meer crypto koersen? Vind ze hier!
Zie hoeveel waarde je vandaag zou hebben als je dollar-cost averaging had toegepast op verschillende cryptocurrencies.
Voor hebben we historische gegevens vanaf , de hypothetische eerst investeringsdatum is daarop aangepast.