Exchange

Kraken gebruikers eisen terugbetalingen voor liquidaties van flash-crashes

Margehandelaren op de populaire Amerikaanse cryptocurrency exchange Kraken zijn woedend geworden nadat er een flash-crash plaatsvond die tot grootschalige liquidaties heeft geleid. De crypto exchange was in de tussentijd niet toegankelijk was gebruikers.


Kraken gebruikers eisen compensatie

Kraken gebruikers eisen compensatie nadat gewelddadige flash-crashes op de exchange hebben geleid tot het liquideren van leveraged-transacties. Dit gebeurde te midden van de scherpe terugtrekkingen die op 22 februari op de crypto markten zijn genoteerd.

22 februari was de grootste dagelijkse candle in de geschiedenis van zowel de Bitcoin als Ether per lineaire waarde. Waarbij de Bitcoin rond de $9.500 daalde en de ETH met $400 kelderde binnen een tijdsbestek van 24 uur.

Het lijkt er echter op dat een combinatie van zwakke koopondersteuning en trapsgewijze liquidaties resulteerde in bijzonder zware verliezen op Kraken. Waarbij de Bitcoin met 22% daalde tot minder dan $45.000, terwijl ETH 64% daalde om ondersteuning te vinden op een prijs van slechts $700.

Door de publieke reactie op subreddit r/KrakenSupport hebben veel handelaren hun frustraties geuit. Sommige handelaren dreigen zelfs juridische stappen te ondernemen tegen de exchange. Reddit-gebruiker u/dtk6802 beweert het grootste deel van zijn spaargeld te hebben verloren tijdens de flash-crash:

“Ik ben het grootste deel van mijn spaargeld kwijtgeraakt en heb geen reactie gekregen van niemand niet. Daarnaast verwacht ik dat ze het geld gaan terugbetalen, anders zouden ze al hun klanten verliezen. Ik ben er ziek van, maar zal meedoen aan de rechtszaak als ik niet word terugbetaald. Ik heb voldoende bewijs.”


Volgens sociale media gaat Kraken niks terugbetalen

De gevolgen lijken voor sommigen verder te gaan dan verliezen en lijden zelf tot schulden. Reddit-gebruiker u/GoEers304 beweert dat zijn saldo nu suggereert dat het Kraken geld verschuldigd is als gevolg van de flash-crash.

“Op de een of andere manier ben ik ze nu 120 dollar schuldig. Hoe wordt een account negatief? Ik had genoeg marge om alle andere platformdalingen te dekken, maar wie kan een daling van 90 procent dekken?”

Ondanks oproepen tot compensatie voor de flash-crashes van de gebruikers van Kraken, suggereert commentaar op sociale media dat de exchange handelaren niet zal terugbetalen voor hun verliezen. Ter bescherming tegen groothandelsliquidaties in het geval van plotselinge en gelokaliseerde flash-crashes, gebruiken veel cryptoderivatenplatforms een indexprijs om margin calls te bepalen.

Liquidaties komen steeds vaker voor tijdens de recente volatiliteit van de cryptoprijzen. Op 15 februari veroorzaakte een daling van ongeveer 11% in de prijs van Ether $1,89 miljard aan liquidaties op de cryptomarkten. Het merendeel van de liquidaties vond plaats op Binance. Hierbij werd er voor $336 miljoen aan Ether en $55 miljoen aan Bitcoin gewist.