Gold crypto currency bitcoin Nigeria
Regulatie

Lokale belanghebbenden: Nigeriaanse crypto -belastingbeweging is te vroeg

Obinna Iwunna, de president van de Blockchain Technology Association of Nigeria (SIBAN), heeft gereageerd op de implementatie van de Finance Act van 2023, die op 28 mei officieel in de wet werd vastgelegd. Iwunna merkte op dat de vroege introductie van deze wet uitdagend kan zijn voor een succesvolle uitvoering.

Kritiek op 10% crypto-belasting

In het kader van het moderniseren van het fiscale stelsel van het land, werd een reeks belastinghervormingen geïntroduceerd door de wet. Eén van de nieuwe bepalingen was de invoering van een belastingtarief van 10% op de winsten die voortvloeien uit de verkoop van digitale activa, waaronder cryptocurrencies.

Tijdens een recentelijk interview uitte Iwunna kritiek op de implementatie van de 10% belasting op cryptocurrencies, met name in het huidige onzekere klimaat, waarbij hij aangaf dat dit de zaken omdraaide. Hij wees op de lopende kwestie met de Central Bank of Nigeria (CBN), die commerciële banken heeft opgedragen om geen financiële transacties met cryptocurrencies te faciliteren.

Met commerciële banken die nog steeds geen cryptocurrency-transacties kunnen verwerken, stelde Iwunna zich de vraag hoe iets belastend kan zijn als het niet wordt erkend of gedefinieerd. Hij benadrukte het belang van duidelijkheid en het creëren van een infrastructuur voordat er belastingen worden opgelegd. Als ondersteuning hiervan verwees Iwunna naar het voorbeeld van de National Information Technology Development Agency (NITDA) in Nigeria, die via een samenwerkingsinspanning en de formulering van een nationaal beleid blockchain-technologie heeft gedefinieerd.

Crypto valt onder verschillende entiteiten

Iwunna benadrukte dat cryptocurrency de aspecten van beveiliging, valuta en technologie omvat, onder het toezicht van respectievelijk de Nigerian Securities and Exchange Commission (SEC), de CBN en NITDA.

Iedere entiteit heeft een specifieke rol, maar een uitgebreid en uniform begrip van cryptocurrency is van cruciaal belang. Zodra er een gezamenlijke definitie is vastgesteld, kunnen beleidsmakers passend beleid, voorschriften en belastingmaatregelen ontwikkelen.

Op de vraag of de Nigeriaanse belanghebbenden in de cryptowereld contact hebben opgenomen met de SEC en CBN met hun zorgen, bevestigde Iwunna dat ze inderdaad contact hebben gezocht en momenteel wachten op een reactie. Hoewel er enkele discussies hebben plaatsgevonden, zijn er nog geen duidelijke beslissingen genomen.

Iwunna erkende het doel van de regering om de belastinggrondslag te verbreden en benadrukte dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat belastingen de groei van de cryptocurrency-industrie niet belemmeren. Er is behoefte aan duidelijkheid over de gevolgen van belastingheffing en de relatie ervan met de erkenning van cryptocurrencies en de bijbehorende procedures.

Volgens Iwunna kan het gebrek aan overleg, zoals waargenomen tijdens de lancering van de E-Naira, de acceptatie van belastingwetten belemmeren. Als er samenwerking was geweest met het ecosysteem van digitale activa, had de E-Naira een snelle acceptatie kunnen zien door miljoenen Nigerianen.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen