Geldzak, dollar
Bitcoin

Macro-econoom: ‘De grote economische klap moet nog komen’

De Federal Reserve verhoogde de rente in een periode van ongeveer 12 maanden van 0 naar 5 procent, maar de economie lijkt daar (op een bankencrisis na) nog weinig last van te hebben. Volgens Macro Intelligence oprichter Julian Bridgen moet de klap echter nog komen. “Iedereen vergeet dat de impact van monetair beleid met een vertraging werkt. De klap moet nog komen”, aldus Bridgen.

Bankencrisis nog niet klaar?

We hebben met Silicon Valley Bank en Signature Bank al twee gigantische Amerikaanse banken zien omvallen in 2023, maar volgens Bridgen is het einde van de ellende nog niet daar. Als de analyse van de macro-econoom klopt, dan begint vanaf komende maand ergens de pijn voor de rest van de economie.

De bankencrisis is volgens hem alleen maar een voorbode geweest voor wat we verder kunnen verwachten. “Het begint waarschijnlijk volgende maand. Dan krijgen we pas een idee van wat er echt gaande is”, aldus Bridgen.

“Het spijt me, maar ik zit in het kamp van de harde landing. Ik vind het heel moeilijk om een ander narratief te geloven”, zo gaat hij verder. De Federal Reserve probeert nu het systeem weer van liquiditeit te voorzien, met name binnen de bankensector, maar dat is volgens Bridgen te laat.

COVID-19 als voorbeeld

Als voorbeeld voor de gekte van de markt wijst Bridgen naar de COVID-19 pandemie. De hele wereld lag in puin, niemand kwam meer buiten de deur, maar de koersen van financiële assets gingen door het dak. “Waarom? Omdat ze een gigantische bak geld uit de printer lieten rollen!”, zo gaat Bridgen verder.

Met het bankensysteem heeft Bridgen ook weinig. “Banken hopen vooral dat niet al hun klanten op hetzelfde moment hun geld willen opnemen, omdat ze niet aan die verzoeken kunnen voldoen”, aldus een razende Bridgen.

De hogere rentes betekenen volgens hem dat de winstgevendheid van banken naar de haaien gaat. “Het is heel moeilijk voor banken om winstgevend geld uit te lenen. Als ze kunnen lenen tegen 0,50 procent en uitlenen voor 3,00 procent, dan is dat geweldig. Maar als ze 3,00 procent betalen en kunnen uitlenen tegen 3,50 procent, dan valt er weinig winst te behalen”, zo spreekt hij verder.

Het is voor banken steeds minder aantrekkelijk om geld uit te lenen en dat zorgt volgens Bridgen mogelijk voor een nieuwe kredietcrisis. Hoe minder krediet er beschikbaar is voor de economie, hoe lastiger het is om de boel rond te breien. Dat kan weleens een probleem worden.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk