mcorn
Regulatie

Macron ontkent uitnodiging Pavel Durov naar Frankrijk

Op 29 augustus gaf de Franse president Emmanuel Macron een persconferentie tijdens zijn diplomatieke bezoek aan Servië. Tijdens het live uitgezonden bezoek vertelde Macron aan journalisten dat hij Telegram-medeoprichter Pavel Durov niet naar Frankrijk had uitgenodigd en dat hij niet op de hoogte was van diens aanwezigheid in het land. Volgens een vertaling van Macrons reactie zei de Franse president:

“Wat mij betreft was ik volledig onwetend over de komst van meneer Durov naar Frankrijk. En dat is heel normaal, want ik ben niet op de hoogte van de komst van mensen uit de hele wereld, ongeacht of ze de Franse nationaliteit hebben of niet.”

Macron benadrukte vervolgens dat de zaak van Durov zou worden afgehandeld door de “onafhankelijke Franse rechtspraak.”

Durov is formeel aangeklaagd door de Franse autoriteiten en is momenteel vrij op borgtocht van 5 miljoen euro. Hij moet echter wel in het land blijven en zich wekelijks melden bij de autoriteiten.

Macron krijgt veel kritiek

Na de arrestatie van Durov kreeg Macron onmiddellijk veel kritiek vanuit de internationale gemeenschap, waaronder van leidinggevenden uit de crypto- en technologiesector. Sommigen vergeleken Frankrijk zelfs met de Sovjet-Unie en andere autoritaire regimes.

Ook Macrons bewering dat de arrestatie niet politiek gemotiveerd was, wordt door velen in twijfel getrokken. Gabor Gurbacs, voormalig directeur digitale strategie bij VanEck, reageerde hierop met de woorden: “Je arresteert iemand en onderzoekt daarna of hij iets verkeerds heeft gedaan? Is dit wat je verstaat onder ‘rechtsstaat’ en ‘vrijheid van meningsuiting’?”

Mert Mumtaz, CEO van Helius Labs, bekritiseerde de Franse president scherp: “Waarom zit jij zelf niet in de gevangenis omdat je niet 100% van alle misdaden in Frankrijk kunt voorkomen?”

De Solana-ontwikkelaar voegde hieraan toe: “Je kunt oprichters niet persoonlijk verantwoordelijk houden en hen tot 20 jaar gevangenisstraf geven omdat ze geen toezicht houden op meningsuiting, terwijl je beweert toegewijd te zijn aan vrijheid van meningsuiting.”

Zorgen over toekomst van vrijheid van meningsuiting

De arrestatie van Durov heeft zorgen opgeroepen over een bredere aanval op gedecentraliseerde technologieën en ondernemers die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting.

Als gevolg hiervan besloot Chris Pavlovski, CEO van Rumble, Europa te verlaten nadat zijn bedrijf naar verluidt bedreigingen had ontvangen van Franse autoriteiten.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk