Bitcoin Hack
Hack

Meer dan $300 miljoen aan gestolen cryptocurrencies zijn dit jaar bij cryptomixers gekomen

De decentralisatie van Bitcoin (BTC), hoewel een bron van financiële vrijheid, heeft ook een duistere zijde. Kwaadwillende actoren misbruiken de privacy van het netwerk om gestolen geld te verplaatsen. Dit blijkt uit recente bevindingen van blockchain-beveiligingsbedrijf CertiK.

Cryptomixer minder populair geworden door Amerikaanse sancties

Vóór de sancties tegen Tornado Cash in 2022 door het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control, was deze mixer een populaire keuze voor het witwassen van gestolen cryptomunten. Sinds 2019 zou hiermee meer dan $7 miljard aan crypto-activa zijn witgewassen.

CertiK’s analyse van 2023 onthult echter een nieuwe trend. Meer dan $300 miljoen aan gestolen opbrengsten van de 50 grootste exploits van dit jaar zijn via Bitcoin verplaatst, aangezien hackers nieuwe methoden zoeken na de toegenomen aandacht voor Tornado Cash.

Cryptomixers, zoals Sinbad, vervullen een cruciale rol in dit proces. Ze mengen identificeerbare fondsen met andere om transacties te anonimiseren. Echter, na sancties tegen dergelijke diensten, zoals Sinbad, zien we een verschuiving naar Bitcoin-mixers.

Kwaadwillenden kunnen van decentralisatie misbruik maken

Joe Green, hoofd van het snelle responsteam van CertiK, benadrukt dat hoewel decentralisatie en privacy in Bitcoin legitieme gebruikers ten goede komen, dit ook wordt uitgebuit door kwaadwillenden. Hij stelt dat privacymixers in het Bitcoin-ecosysteem zowel privacybewuste gebruikers als mensen met kwaadaardige bedoelingen bedienen.

De verschuiving naar Bitcoin-mixers duidt op een poging van kwaadwillende actoren om alternatieven voor Tornado Cash te vinden. Vooral de beruchte hackergroep Lazarus zou in 2023 Bitcoin-mixers hebben gebruikt.

CertiK benadrukt dat Bitcoin-mixers een andere benadering hanteren voor het anonimiseren van transacties. Gebruikers kunnen Bitcoin storten en deze verdelen over meerdere portemonnees, wat het volgen complexer maakt.

Tornado Cash populair voor kleinschalige cybercriminaliteit

Alhoewel Tornado Cash populair blijft voor kleinschalige cybercriminaliteit, focussen grote incidenten zich nu op Bitcoin-gebaseerde oplossingen. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn voor toekomstige uitdagingen in de crypto-ruimte.

Gezien de evoluerende witwastactieken in cryptovaluta, benadrukt Green de noodzaak van dynamische tegenmaatregelen, waaronder het traceren van ‘vuile’ fondsen en het delen van informatie met relevante partijen zoals beurzen. Bewustwording van criminele tactieken is volgens hem essentieel in de strijd tegen blockchain-gebaseerde financiële criminaliteit.

Hack nieuws

Hacker steelt bijna $484.000 aan Ethereum in aanval op Ledger
Hackers infiltreren OKX DEX en stelen meer dan $2,7 miljoen in crypto’s
Hackers stelen aanzienlijk minder uit cryptoprojecten in 2023 dan in 2022
Meer nieuws

Meest gelezen