Bitcoin

Mensen gebruiken de Bitcoin niet als betaalmiddel

De Bitcoin was bedoeld om als digitaal contant geld te dienen, maar het wordt zelden gebruikt als betaalmiddel. De meeste mensen houden de cryptocurrency vast voor speculatieve doeleinden.


Het originele doel van Bitcoin

Bitcoin is de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. De munt is eigenlijk gemaakt als een vorm van digitaal contant geld ofwel de vervanging door de Amerikaanse dollar, de Chinese yuan, de Euro en de Britse pond. De originele Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto beschrijft het als een ‘peer-to-peer elektronisch geldsysteem’.

Maar meer dan een decennium na de lancering lijkt het erop dat er niet veel mensen zijn die hun Bitcoin adressen gebruiken voor betalingen in winkels.

Voor alle duidelijkheid: mensen gebruiken Bitcoin en andere cryptocurrencies om goederen en diensten te kopen. Volgens de beschikbare gegevens valt alleen de mate waarin Bitcoin wordt gebruikt als betaalmiddel in het niet bij het gebruik ervan als een speculatieve investering.


Waar gebruiken mensen Bitcoin voor?

In een recent rapport met de titel ‘2020 Geography of Cryptocurrency’ ontdekte blockchain onderzoeksbureau Chainalysis dat 1% van de cryptocurrency-waarde die naar Afrika werd gestuurd tussen juni 2019 en juli 2020 afkomstig was van winkeliers. In China was dat 0,7%; Oost-Europa 0,84%; Latijns-Amerika 0,96%; het Midden-Oosten 0,65%; Noord-Amerika 1,04% en in West-Europa 1,08%.

Als we specifiek naar Bitcoin kijken, laat het platform van Chainalysis zien dat in één week van september 2020 $62,5 miljoen in Bitcoin van winkeliers naar exchanges ging. $53,9 miljoen ging van wallets naar winkeliers. Dit is een zeer laag bedrag in vergelijking met de $1,3 miljard die verplaatst werd tussen wallets van handelaren. Er wordt dus heel veel gespeculeerd in Bitcoin maar bijna niet mee betaald.


Waarom gebruiken mensen Bitcoin niet als betaalmethode?

Waarom is Bitcoin niet populairder als betaalmethode? Uit een onderzoek blijkt dat bijna 36% van de winkeliers in Amerika Bitcoin accepteert. Ook grote organisaties, zoals Wikipedia, Microsoft en AT&T, accepteren de Bitcoin. Er is echter een groot probleem. De munt is niet handig en verwarrend in gebruik.

Akram Tariq Khan, medeoprichter van een online modewinkel, zei dat hij Bitcoin als betaalmethode had toegevoegd tijdens de pandemie. Maar van de ongeveer 12.200 bestellingen in de daaropvolgende maand, betaalden er slechts 16 met Bitcoin. In totaal voor slechts $2.100; nog eens 127 probeerden het, maar gaven het op. “Een hoger uitvalpercentage door het aanbieden van Bitcoin als betaalmethode dwong ons om het gebruik ervan stop te zetten”, zei hij.

Een andere mogelijke reden? “Er is nog steeds een stigma dat Bitcoin wordt gebruikt op de online zwarte markten. De bedrijven die dus dit soort valuta accepteren, zien mensen vaak als onbetrouwbaar”. Dit zei Ethan Taub, CEO van het in Californië gevestigde kredietbedrijf Loanry.

Al met al is de munt te volatiel en te verwarrend om te gebruiken om als een handig betaalmiddel te gebruiken.


Kans op een hoopvolle toekomst

Ondanks de problemen is er nog steeds hoop voor Bitcoin. Het bestaat immers pas sinds 2008. Bitpay ondervroeg vier handelaren die Bitcoin accepteren. Het bedrijf ontdekte dat mensen die crypto uitgeven twee keer zoveel uitgeven dan wanneer ze met creditcards betalen.

Projecten zoals het Lightning Network zijn daarnaast gericht op het oplossen van pijnpunten zoals de snelheid en kosten van transacties. De overgrote meerderheid van cryptobedrijven accepteert echter nog geen Lightning-transacties. Voorlopig blijft de Bitcoin dus nog een speculatieve investering.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk