inflatie
Regulatie

Michael Burry waarschuwt voor een terugkeer van de Amerikaanse inflatie

Het grote thema van 2022 was zonder twijfel de inflatie. Overal ter wereld liep de inflatie de spuigaten uit en reageerden centrale banken daarop met renteverhogingen. Daarmee kregen ze de inflatie tot nu toe redelijk onder controle, maar volgens Michael Burry (bekend van The Big Short) komt de Amerikaanse inflatie in ieder geval nog terug.

Nog een week

We moeten in ieder geval nog een week wachten op de volgende Amerikaanse inflatieprint. De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn over het algemeen rustig op het gebied van macro-economisch nieuws. Iedereen moet nog een beetje bijkomen van de feestdagen. Dat betekent overigens niet dat ons helemaal niets te wachten staat op dit front. We krijgen bijvoorbeeld wel de Purchasing Managers Index (PMI) wat een belangrijke indicator van de gezondheid van de Amerikaanse industrie is.

Daarnaast krijgen we non-farm payrolls data, die ons meer leert over de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt. We zijn er volgens Michael Burry echter nog lang niet. “De inflatie is gepiekt. Maar dat was zeker niet de laatste piek van deze cyclus”, zo waarschuwt hij in een tweet op 2 januari. 

“We zullen de inflatie langzaam zien zakken en misschien zelfs negatief worden in de tweede helft van 2023 en de Amerikaanse economie zal in een recessie terechtkomen. De Federal Reserve reageert daarop met renteverlagingen en de overheid zal stevige uitgaven doen. Daarna krijgen we een nieuwe inflatiepiek. Het is allemaal niet zo moeilijk”, aldus Burry.

Resultaat van de renteverhogingen

Het resultaat van het beleid van de Federal Reserve was duidelijk zichtbaar in 2022. De renteverhogingen die ze inzetten om de inflatie te bevechten waren als een sloopkogel voor financiële assets. Niet alleen Bitcoin en de rest van de crypto-markt, maar ook de overige financiële markten gingen behoorlijk door het putje als gevolg van dat beleid.

De markten wachten op dit moment op de opening van Wall Street in 2023 van later vandaag, maar de U.S. dollar index (DXY) heeft het al zwaar. De DXY meet de prestaties van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere overheidsvaluta en met name onze euro. Meestal is het een goed teken voor de markten als de dollar zwakte vertoont.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen