Zuid-Afrika-Bitcoin
Regulatie

Mogelijk krijgen 36 cryptobedrijven een licentie in Zuid-Afrika deze maand

De Financial Sector Conduct Authority (FSCA), de voornaamste financiële toezichthouder van Zuid-Afrika, heeft 128 aanvragen van Crypto Service Asset Providers (CASP’s) geëvalueerd, maar van plan om slechts 36 ervan te bespreken tijdens de aankomende vergadering in december.

Eerste vergadering in december, tweede in februari, derde in maart

De cijfers werden op 30 november vrijgegeven door My Broadband, een Zuid-Afrikaanse nieuwszender. Volgens de publicatie is het de bedoeling van de FSCA om de presentaties van 36 licentiehouders te beoordelen tijdens de vergadering van het Licensing Executive Committee op 12 december. Op 13 februari zullen nog eens 22 aanvragen worden behandeld, terwijl de laatste 14 aanvragen moeten wachten tot 12 maart.

De Autoriteit heeft niet gespecificeerd wat er zal gebeuren met de resterende aanvragen. De evaluatiemethode omvat onder andere de gecombineerde beoordeling van Know Your Customer-onboarding, gegevensbescherming, cyberrisicobeheer, beheer van belangenconflicten, klachtenbehandeling en beheer van tegenpartijrisico’s.

Op dezelfde dag, 30 november, publiceerde de FSCA ook haar ‘Crypto Assets Markets Study’ voor 2023. Uit het onderzoek bleek dat 60% van alle verhandelde crypto in Zuid-Afrika zogenaamde ‘unbacked crypto-activa’ zijn. Dit betekent dat alle cryptocurrency behalve stablecoins (26% marktaandeel) en niet-fungibele tokens (NFT’s, 4% marktaandeel) en sommige soorten centraal uitgegeven munten vallen.

Jaarlijkse omzet van gemiddeld 1 tot 50 miljoen ‘Rand’

Volgens het onderzoek heeft de gemiddelde aanbieder van crypto-activa in Zuid-Afrika (46%) een jaarlijkse omzet tussen 1 en 50 miljoen Zuid-Afrikaanse rand ($53.000 tot $2,7 miljoen). Slechts 8% van alle CASP’s ontvangt meer dan 100 miljoen rand ($5,4 miljoen).

De hoogste maandelijkse transactiewaarde op de Zuid-Afrikaanse cryptomarkt werd geregistreerd in november 2022, toen deze piekte op ruim 8 miljard rand (ongeveer $427 miljoen).

In juli 2023 waarschuwde de FSCA dat elke CASP in het land tegen het einde van het jaar een licentie zou moeten verkrijgen. Voor degenen die na de deadline zonder vergunning opereren, is de toezichthouder van plan “handhavingsmaatregelen” te nemen, wat boetes of zelfs sluiting met zich mee kan brengen.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen