Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Nederlandse overheid heeft een nieuw voorstel ingediend dat cryptocurrency-platformen, zoals exchanges, verplicht om gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de belastingdienst. Dit zou de belastingautoriteiten helpen om belastingontduiking efficiënter te identificeren. De handelsplatformen hebben van 24 oktober tot 21 november de tijd om te reageren op dit voorstel.
Het voorstel maakt deel uit van de EU-brede DAC8-richtlijn, die beoogt om belastingregels voor crypto in alle lidstaten te uniformeren en de gegevensuitwisseling tussen landen te vergemakkelijken. Als de Nederlandse overheid het voorstel goedgekeurd krijgt, kan de wet mogelijk vanaf 2026 van kracht worden. Dit zou crypto-platformen verplichten hun systemen aan te passen om te voldoen aan de rapportagestandaarden van de Nederlandse autoriteiten.
Naast de DAC8-richtlijn richt het voorstel ook het zogenoemde Crypto Asset Reporting Framework (CARF) in. Dit betekent dat gegevens niet alleen binnen de EU, maar ook met landen als de Verenigde Staten en Canada gedeeld kunnen worden. Door deze internationale uitwisseling wordt het voor belastingontduikers moeilijker om hun crypto-activa verborgen te houden.
Wat betekent dit voorstel voor Nederlandse crypto-eigenaren? Vanaf 2026 zullen gegevens van munten die bij exchanges worden bewaard, automatisch worden gedeeld met de Nederlandse belastingdienst en met belastingautoriteiten in andere EU-lidstaten. Dit kan mogelijk het proces van belastingaangifte in box 3 vereenvoudigen, doordat exchanges je cryptobezit kunnen rapporteren.
Tokens die in persoonlijke wallets worden bewaard, moeten echter nog altijd handmatig worden opgegeven, aangezien er geen instantie is die deze data beheert en kan delen met de overheid. Dit biedt belastingontduikers nog steeds de mogelijkheid om hun activa on-chain te bewaren en zo buiten het zicht van de belastingdienst te blijven.
De Financial Action Task Force (FATF) gaat het komende jaar oorlog voeren tegen stablecoins en decentralized finance (DeFi).
Trump tekent zijn omstreden Big Beautiful Bill. Economen vrezen inflatie, critici spreken van herverdeling van arm naar rijk.
Volgens Bloomberg zijn in de eerste helft van 2025 meer dan 600 frauduleuze websites ontdekt die zich voordeden als Swissquote-platforms.
Het modale inkomen stijgt in 2025 naar 46.500 euro. Maar hoe verhoudt zich dat tot de inflatie die jij als consument echt voelt?
Robert Kiyosaki tipt een zwaar onderschatte investering. Volgens hem is het nu hét moment om in deze asset te stappen.
Gemini AI heeft grote verwachtingen van de XRP koers nu Ripple zijn juridische strijd met de SEC na bijna 5 jaar afsluit.