Sancties
Bitcoin, Regulatie

Nouriel Roubini: ‘Landen dumpen dollar voor bipolair valutasysteem’

Nouriel Roubini, een econoom en professor aan NYU, heeft het idee dat de strategische rivalen van de Verenigde Staten weg bewegen van de Amerikaanse dollar en een “bipolair” wereldwijde valutasysteem ontwikkelen. In een serie van nieuwe interviews zegt Roubini dat er geen twijfel is dat China, Rusland en hun bondgenoten een alternatief monetair systeem willen creëeren dat niet van de Amerikaanse dollar afhankelijk is.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Koude oorlog

De koude oorlog tussen Amerika en China wordt volgens Roubini met de dag kouder. Met name de sancties die vanuit het Westen mogelijk zijn op monetair vlak zouden China en Rusland zorgen baren volgens Roubini.

“China heeft 1 biljoen dollar aan reserves. Om die reden gaan ze de RMB promoten als alternatief voor de Amerikaanse dollar en zo gaan we geleidelijk van een unipolair naar een bipolair wereldwijd valutasysteem”, aldus Roubini.

Dat proces zal volgens Roubini niet zomaar compleet zijn, maar het gaat waarschijnlijk wel ten koste van de economische groei en de kosten voor het produceren van goederen.

“We gaan van vrije en veilige handel naar een wereld waarin het een stuk moeilijker is om handelspartners te vinden”, zo gaat Roubini verder. Echt positief lijkt het dus niet voor de ontwikkeling van de mensheid en de wereldeconomie.

Recessie in aantocht?

Wat de recente bankencrisis betreft is Roubini ook heel duidelijk. Volgens de econoom is de crisis verre van over en doemt er een recessie op aan de horizon. “Ik denk dat de ergste stress bij de banken nog voor ons ligt”, aldus Roubini.

Op termijn verwacht de econoom een kredietcrisis (denk aan 2008) die de economische groei significant zal beperken. […] De kredietcrisis zal de Amerikaanse economie later dit jaar in een recessie trekken”, zo sluit hij af.

We moeten nog maar zien wat dat voor Bitcoin zou betekenen. Op het eerste gezicht lijkt dat niet positief, omdat mensen de rekeningen moeten betalen met Amerikaanse dollars en waarschijnlijk in eerste instantie nog richting de dollar vluchten.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk