police-car-210674_1920
Hack

OneCoin Marketing scam-operator heeft boete gekregen van $72.000

In Singapore is een 52-jarige man genaamd ‘Fok Fook Seng’ schuldig verklaard aan het uitvoeren van een enorme marketing-scam in verband met het cryptocurrency Ponzi-schema ‘OneCoin’.


OneCoin Scam

De OneCoin scam is een enorm schandaal geweest, waarbij sinds de oprichting ervan, circa $4.4 miljard is buitgemaakt. Fok Fook Seng, zoals de voormalig verdachte heet, is nu veroordeeld voor zijn rol hierin. De man is beboet voor 100.000 Singaporese dollars, wat uitkomt op circa 72.000 Amerikaanse dollars. Zo is hij nu veroordeeld voor het promoten van de ‘MLM-regeling’ die tussen januari 2016 en juni 2017 actief was.

In 2019 deed de politie een officiële aanklacht tegen hem, op grond van de ‘Multi-Level Marketing en piramide-verkoopverbodwet’, die actief is in diverse landen. Dit is naar verluidt de eerste in zijn soort.


Slimme aanpak

Het lukte de heer Seng om zijn MLM-schema te promoten via online seminars. Deze deelde hij vervolgens via Facebook, waardoor hij in één klap een enorm bereik wist te behalen. In de MLM-regeling verkocht Seng diverse pakketten met online onderwijscursussen. Hierbij werden tevens gratis tokens beloofd, die zoals verwacht nooit zijn vrijgegeven. Met deze tokens konden gebruikers naar verluidt meer OneCoin-tokens minen.

De oplichters pakte het slim aan: zo hadden ze een verwijzingsprogramma waarmee deelnemers extra geld konden verdienen door meer mensen via hun een pakket te laten aanschaffen. Ook zouden ze nog een kleine extra commissie krijgen wanneer mensen die via hun waren aangemeld ook extra mensen binnenhaalde.

Op deze manier kon het OneCoin scam-team in Singapore alleen al bijna 1200 slachtoffers maken, en wereldwijd nog veel meer. Er loopt ook nog een gerechtelijke procedure voor de partner van Fok, die ook wordt verdacht van meerdere incidenten rondom hetzelfde misdrijf. Wat de uitkomst hiervan zal zijn, is echter op dit moment nog niet bekend.